Nemzeti Park Túrák

Fjällräven Vándortúra

Hírlevél

2017. október 7-8.

Szeptember közepétől november közepéig évről évre több tízezer daru lepi el a Hortobágyot, mely a puszta egyik leglátványosabb természeti jelensége. Ha szerencsénk van és felhőtlen az idő, a naplementében nézhetjük, ahogy a nemzeti parkot körülvevő szántókon táplálkozó darvak este kisebb-nagyobb csapatokban húznak az égen éjszakázó helyükre, a hortobágyi halastavakra. . Ezt a felejthetetlen élményt élheted át most velünk közvetlen közelről a Hortobágyi Nemzeti Parkban. 

A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk, mindkét nap. Szállás sátortáborban, vagy bárki intézhet magának szállást Hortobágy faluban. Figyelem! Mivel daru szezon van, ez a nemzeti park életében a legforgalmasabb időszak, idejében foglaljátok le a szállást!!! Szállásfoglaláshoz javaslat: http://www.okotura.hu/ Sátorhely szinte biztos lesz, de a szálláshelyeket időben kell lefoglalni. Itt van közös helység, ahol a túra után együtt megehetjük a puszta híres ételét, a slambucot.

További szálláslehetőségek Hortobágy faluban: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/maganszallashelyek-hortobagy-telepulesen

Családbarát verzió:

Ha szombat délután érkezel, mert a rövid túrákat szereted, vagy gyerekekkel jönnél, Hortobágyon az Ökotúra Vendégház és Kemping területén találsz meg minket. Együtt vacsorázunk, melyet bográcsban készítünk el, és reggel együtt velünk útra kelhetsz a második napi útvonalon, amelyet alább találsz meg.

Utazás és találkozó:

Gyalog: A túra rajtja a Hortobágy-halastavi kisvasút végállomásánál lesz 9 órakor 
Reggel 5-kor van egy vonat a Keletiből, amelyik megáll itt, a megálló neve Hortobágyi Halastó. A későbbi vonatok sajnos túl későn érnek le, talán érdemesebb előző estére is szállást foglalni. Hortobágy faluból egy megálló ez az állomás, tehát reggel könnyen megközelíthető.

Kocsival: Hortobágy-halastavi kisvasút végállomásánál van parkoló, itt le lehet tenni az autót, este ugyanide érünk vissza. Jelentkezés után küldünk majd neked egy minden jelentkező számára elérhető táblázatot, melyben próbálunk segíteni a telekocsik szervezésében.

1. napi útvonal:

Hortobágy-halastó melletti puszta bejárása, naplementekor darvak behúzásásnak megtekintése a Kondás-tó madárleseiből. A túra fokozottan védett nemzeti parki területen halad át, melyen nincs turistajelzés, így letölthető gpx trekk-et nem áll módunkban küldeni.
Az éjszakát Hortobágy faluban töltjük, ami a túra végpontjától kb. 7 km-re van, aki gyalog van, azokat autóval, esetleg több fordulóval bevisszük a faluba.
Fejlámpát hozzatok, mert a túra vége már sötétben lesz, mivel a darvak naplementekor nézhetők!!!
Táv: 25 km. Szintemelkedés: szerinted? :D

2. napi útvonal: 

Pusztai Állatpark parkolójából indulunk. Kigyaloglunk a Hortobágyi Vadasparkba, ahol a vezető körbevisz minket a puszta egykori vadállatait bemutató vadasparkon. hasonló útvonalon gyaloglunk ki. A túra fokozottan védett nemzeti parki területen halad át, melyen nincs turistajelzés, így letölthető gpx trekk-et nem áll módunkban küldeni.
Táv: kb. 9-10 km.

Regisztráció:

A regisztrációs díj 2.000 Ft amely a túravezetés és szervezés költsége.

A regisztrációs díj és minden más költség, önköltségi alapon fizetendő a helyszínen.
Várható egyéb költségek: Szállásdíj, nemzeti parki belépő kártya (2000 ft a két napra), Hortobágyi Vadaspark belépő: 1600 ft/fő. Étkezés kb. 800 ft, amennyiben a regisztrációs lapon igényeltél vacsorát.
A jelentkezéshez töltsd ki a regisztrációs lapot

>>REGISZTRÁCIÓS LAP MEGNYITÁSA<<

Felkészülés, felszerelés:

Javasoljuk, hogy hozz magaddal saját étkészletet, és 2 napi élelmet, valamint ivóvizes palackot mert a túra során az élelmiszer beszerzés nem garantált. Réteges öltözet és esőkabát, vízzáró bakancs. Sátor, hálózsák, derékalj, fejlámpa.Hortobágy faluban vasárnap reggel van nyitvatartó COOp áruház, kocsma a kávézáshoz.:-)