Milyen volt a Mátrai 3 napos túránk?
A Mátrának valaha 3000 méteres csúcsai voltak – tudtuk meg a Tarjánka-szurdok szakvezetése során.

3 napos mátrai túránkhoz ideális helyszínnek bizonyult a Várbükki vendégház, ahonnan több ismert kirándulóhelyet is elértünk. Első reggelen tehát innen indultunk el Domoszló felé a Domoszló patak mentén, hogy délben léphessünk be a Tarjánka-szurdok kapujába. Már odafele menet a Hegyes-hegy déli lejtőin gömbölyű kövekre lettünk figyelmesek, melyeknek a kialakulására később magyarázatot is kaptunk Kozma Attilától, a Bükki Nemzeti Park turisztikai referensétől, aki a szakvezetőnk volt a szurdokban.


Galériához klikk a képre!

Számos geológiai érdekességet hallottunk és láttunk a túrán, például hogy az andezit a felszínre kerülő láva megszilárdulásából keletkező kőzet és hogy az Andok hegységről kapta a nevét.

A Tarjánka-szurdok kétségkívül Magyarország egyik legvadregényesebb helye. Az alacsony vízállásban kőről kőre ugrálva tudtunk haladni, és néhány helyen bizony mindkét kezünkre szükségünk volt.

Egyesek önkéntes szemétgyűjtésbe kezdtek. Tetszett a gondolat, hogy mi magunk is ne csak a Vándortúrán bíztassuk a túrázókat, ahol sorsoláson értékes ajándékokat lehet nyerni, hanem a jövőben egyre több túránkon használjuk az erre a célra gyártott és megmaradt zsákokat.

Második nap az Ilona-völgyi vízesést és a Kékes-tetőt vettük célba, de a neves helyek érdekessége és szépsége mellet nem lehet nem emlékezni más apró részletekre is. Folyamatosan szép helyeken jártunk, minden kanyar után más-más formák tárultak elénk, néhol kilátással, néhol kis tisztással, máshol különleges erdőrészletekkel.

A kellemes őszi időjárás kedvezett a gombáknak, és persze a gombászoknak is, számtalan féle példánnyal találkoztunk útközben, szakértői csapatunk nagy örömére.

Ha már szakvezetés, hát ragadt ránk valami, úgyhogy kijelenthetjük, hogy a 3 nap alatt a Mátra 3 rekontrsuált krátermaradványa közül kettőnek a peremén jártunk: Kékes - Sas-kő - Markazi-kapu - Hegyes-hegy és a Kis-Szár-hegy - Nagy-Szár-hegy - Oroszlánvár - Jóidő-hegy. A harmadik azonosított krátermaradván környékén, ami a Galya-tetőtől délre fekszik,  idén márciusban jártunk. Jövő tavasszal pedig a Nyugati-Mátrát tervezzük, részletek itt: https://trekk.hu/turanaptar/125

Asztalos Edit

Túra kiírása: https://trekk.hu/turanaptar/114

Túrakereső



Hírlevél

Ha szeretnél minél hamarabb értesülni
túráinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!




KÖVETKEZIK
Mecsek
2024. 05. 11.   1 km
Kis-Fátra
2024. 06. 06.   1 km
Hohe wand és Myrafälle
2024. 07. 13.   1 km

 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2024 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!