Tündérek vizén: ahová a fattyúszerkő is csak költeni jár
Akárcsak a küszvágó csér. A Hortobágyi Nemzeti Park része a Tisza-tó, ezért a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Mountex-Equinox nemzeti parkos túrasorozat keretében ismét ide szerveztünk egy kétnapos evezést. Fodros vizeken, szélben susogó nádasok árnyai alatt, csodás látványban és egy kis izgalomban volt részünk. Ilyen volt.
2022. július 12. 12:38 | CÍMKÉK: #tisza-tó #poroszló #kenutúra #HortobágyiNP #NemzetiParktúrák

Tavalyi nagy siker oda, ezévi kicsi siker ide: alig páran érkeztünk meg Poroszlóra pénteken, mindössze a túravezető stáb és kettő - azaz 2 egész ember - csekkolt be a bázisnak kijelölt kempingbe. Szerencsére ez szombat reggelre megváltozott, a megbeszélt starthelyre minden résztvevő - azaz 14 kisebb és nagyobb ember - rendben, időben, épen és egészségesen megérkezett, ennélfogva semmi sem tartott vissza bennünket attól, hogy a helyi erővel előre egyeztetve kiválogassuk a személyre szabott vízi alkalmatosságokat. A biztonsági és technikai eligazítás után vízre szálltunk és célba vettük a Fattyúszerkő-kilátót. Az időjárás kegyes volt hozzánk, kissé huzatos, de kellemes időben szeltük a fodrozódó felszínt. Széles csatornákon, nádasokon átvezető szűk ösvényeken, tündérek útján jártunk: tündérrózsák, tündérfátylak és kiterjedt sulyommezők között hasítottuk a vizet aznapi célunk felé. Felettünk vízimadarak villantották meg tolluk ékét, a nádasok tövében vízityúkok úszkáltak, beljebbről nádi rigó muzsikált, a vízből kilógó ágon bakcsó ült türelmesen, hattyú szülők terelgették a még szürke tollú fiókáikat. A belső tavak mélyebb részein egy kis pancsolásra is jutott időnk, enyhítendő az egyre magasabbra kúszó Nap melegét.


Galéria megnyitásához klikk a képre!

A kilátónál bő egyórás pihenőt pihenőt tartottunk, mialatt mindenki pótolhatta az elégetett kalóriákat, a kilátó tetejéről pedig gyönyörködhetett az alant elterülő táj szépségében. A visszafelé vezető út is hasonlóan látványos ösvényeken haladt, a cél előtt a poroszlói szabadstrandra tettünk kitérőt egy kis lubickolás érdekében. Onnan már mindössze egy fél órányi evezés választott el bennünket a megérkezéstől. Vacsorára a túravezetők jó nagy adag bográcsos lecsóval készültek, amiből természetesen egy csepp nem sok, annyi sem maradt, a fő fogás után desszert járt, hűvös dinnye formájában. A napot ejtőzéssel, kedélyes beszélgetésekkel és a tavalyihoz képest jóval kevesebb, mégis meglehetősen éhes szúnyogokkal zártuk.


Galéria megnyitásához klikk a képre!

Ahogy az ilyenkor várható volt, az előző egésznapos lapátolás után a vasárnapi reggel kissé nehezebben indult a szokásosnál. Táborbontás után ismét a rajthelyen gyűltünk össze és  amennyire lehetett, gyorsan vízre szálltunk, mert a meteo délutánra viharral fenyegetett. Az előző napihoz hasonló útvonalon, nádasokkal, gyékényesekkel körülölelt csatornákon, szűk vágatokon jutottunk el a tavaly átadott Bölömbika-kilátóhoz. A kilátó érdekesssége, hogy nem egy szigeten vagy szárazföldön van, hanem a vízfelület fölött, kikötni közvetlenül az épület oszlopaihoz lehet. Fentről ismét parédés kilátás tárult elénk, az egyre közeledő sötét fellegekkel egyetemben. Emiatt sok időt nem tölthettünk itt, hamar visszaszálltunk a kenukba. A visszaút végig a nádasok tövében vezetett, hogy komolyabb vihar esetén azonnal biztonságos menedékbe tudjunk húzódni. Ugyan a zivatar magját elkerültük, sajnos az esőt nem: egy szűk ösvényen, óvó nádasok ölelésében összegyűlve vészeltük át, ahonnan a sötétebb fellegek távoztával minél tempósabban igyekeztünk visszatérni a kiinduló ponthoz. Ahogy közeledtünk a cél felé, úgy tünedeztek el a vészjósló gomolyagok az égről, mire megérkeztünk, az ázásnak híre-hamva sem maradt, széles mosolyokkal, vidám hangulatban zárult a túra.

Köszönet:
A túravezetők felszerelését a biztosította
Vízitúra vezetés: Vágó Jácint, Hello Wild Egyesület
Kenuk és vízi felszerelések: Madárpart Pihenő

- dé -

Túrakereső



Hírlevél

Ha szeretnél minél hamarabb értesülni
túráinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!




KÖVETKEZIK
Mecsek
2024. 05. 11.   1 km
Kis-Fátra
2024. 06. 06.   1 km
Hohe wand és Myrafälle
2024. 07. 13.   1 km

 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2024 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!