Nemzeti park túrák: Duna-Dráva NP, Keleti-Mecsek
Kisújbánya
2022. június 11. - 2022. június 12.

A Duna-Dráva Nemzeti Park akár hogy is nézzük, nekünk, hegyi útkövetőknek már csak a Mecseket jelenti. Viszont új vizekre vagyis dombokra "evezünk"! Felvesszük a repertoárba a Keleti-Mecsek megmaradt várromjait, vadregényes patakvölgyeit, kilátóit és elnéptelenedett falvait is. Ha korábban voltál már velünk, akkor itt az ideje újra csatlakozni.... Még nem voltál? Mire is vársz még??

Kisújbánya - Zengő - Óbánya - Ferde vízesés - Máré vára - Csurgó vízesés

TÁV: 38 km SZINT: 1580 m

A túra 2 napos (szombat – vasárnap), de érdemes már pénteken délután megérkezni és 2 éjszakát ott tölteni, hogy szombat reggel már ne kelljen az utazással tölteni az időt.

NEMZETI PARK PECSÉTGYŰJTŐ SOROZAT
10 hónapon keresztül – februártól novemberig – végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

TÁJÉKOZÓDÁS
A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk mindkét nap.

UTAZÁS
Utazás önállóan autóval, tömegközlekedéssel, vagy telekocsival. Ha tudsz vinni másokat vagy nincs autód és csatlakozni szeretnél valakihez, jelezd a regisztrációs lapon a szándékodat és azt, hogy honnan jössz. A túra kezdte előtt néhány nappal körlevelet küldünk azoknak akik jelezték, hogy tudnak vinni utasokat, vagy helyet keresnek, és így mindenki jelentkezhet a szabad helyekre.

SZÁLLÁS JAVASLAT
Kempingezz velünk a Máré vára kempingben. Ha nem szeretnél sátrazni, bárhol foglalhatsz magadnak a környéken szállást önállóan. A szállást mindkét esetben neked kell intézni. A kempingbe nem szükséges az előfoglalás.

TÚRA ELSŐ NAP (SZOMBAT)
Táv: 24 km
Szint: 920 m
Várható túraidő: 8-9 óra
Kisújbányán hagyjuk az autókat és bemelegítésként felmegyünk a Cigány-hegyi kilátóba (524 m). Következő állomásunk a Püspökszentlászlói Arborétum, itt tarjuk első pihenőnket, hogy rákészüljünk a Zengő megmászására (682 m). Ebédelni a három patak találkozásánál, az Etelka-forrás mellett található Réka-kunyhónál fogunk. Innen az Öreg-Halász patak mentén jutunk el az óbányai Belátó-kilátóba, de itt még a Keleti-Mecsek egyik legszebb gerincén megyünk tovább, melynek végén rábukkanunk a Réka-vár romjaira. Innen ereszkedünk le Óbányára, hogy végigsétáljunk a főutcáján. Óbányát a "magyar Svájc"-nak is nevezik természeti és épített környezet szépségei miatt. Ha időnk engedi, a helytörténeti kiállítást is megnézhetjük. Innen az Óbányai-völgyön keresztül zárjuk a kört, ahol számtalan zúgó mellett megcsodáljuk a Csepegő-sziklát és a Ferde-vízesést.

TÚRA MÁSODIK NAP (VASÁRNAP)
Táv: 14 km
Szint: 660 m
Várható túraidő: 4-5 óra
Hagyományainkhoz híven vasárnap rövidebb túrát teszünk, hogy még mindenki kényelmesen hazautazhasson. Máré várának alsó parkolójából indulunk és első állomásunk az Iharos-kút, innen egy hegyen át a Sín-gödörbe érkezünk a Szederindás kúthoz, ahol elkezdődik a patakkaland: számos patakátkelés, köveken lépkedés, kidőlt fákon átmászás, így jutunk el a sárga kereszt jelzéshez, ahol kitérőt teszünk egy újabb hegyen átkelve a Hidasi-völgy pa­takjához és a Csurgóhoz, ami egy 6 méter magas vízesés. Innen visszatérünk a Sín-gödörbe, és aki megunta a patakozást, visszatérhet a sárga kereszt jelzésen a várhoz. De aki tovább szeretne hűsülni a melegben és szereti a vizes kalandokat, az végigjöhet velünk a Sín-gödör teljes hosszán, ahonnan a zöld sáv jelzésen térünk vissza a középkori lovagvárhoz, Máré várához, amit egy háromfejű sárkány őriz. A várat nemrég felújították, érdemes benézni, a várfalról pedig csodás panoráma nyílik a környékre. 

JELENTKEZÉSKOR FIZETENDŐ:
A regisztrációs díj 4.000 Ft amely a szervezés és a túravezetés költsége. Ennek elutalásával válik érvényessé a regisztrációd. A díj nem tartalmazza a szállásdíjat.
Egyesületi tagoknak a túra ingyenes.


Túravezető:

Rajt:
Kisújbánya, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Túrázáshoz réteges ruházat vízhatlan
réteggel, vízálló kényelmes túracipő vagy
bakancs a számtalan patakátkeléshez.
Sátorozáshoz szükséges felszerelés, hálózsák,
derékalj, fejlámpa, és fürdőruha, mert a
kemping mellett strand is van.

Étel, ital:
Túrázás közben fogyasztható napi hideg élelem,
fejenként legalább egy liter víz. Útközben
mindkét nap lesznek források.Túranaptár

2022. június


 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2022 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!