NP Túrák: DINP Visegrádi-hegység
Mogyoróhegy
2023. augusztus 11. - 2023. augusztus 13.

Némi gyalogos túrázás kihagyás után (két kenutúrára kontrázva) nekieredünk a gyönyörűséges vulkáni Visegrádi-hegységnek, és alaposan bejárjuk a Dunakanyarhoz közeli szépségeit. Tarts velünk egy két napos túrára, ahol sátorozni fogunk, és este a tábortűz mellől nézzük a csillagokat.

Mogyoróhegy - Visegrád - Apátkúti-völgy - Erdőanyai tanösvény - Vízverés-nyerge - Nagyvillám - Mogyoróhegy Pilisszentlászló - Tövises-hegy gerince - Királykút - Sikárosi-rétek - Pilisszentlászló

TÁV: 17 km SZINT: 800 m

NEMZETI PARK PECSÉTGYŰJTŐ SOROZAT

10 hónapon keresztül – februártól novemberig – végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

TÁJÉKOZÓDÁS

A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk mindkét nap.

UTAZÁS

Utazás önállóan autóval, tömegközlekedéssel, vagy telekocsival. Ha tudsz vinni másokat vagy nincs autód és csatlakozni szeretnél valakihez, jelezd a regisztrációs lapon a szándékodat és azt, hogy honnan jössz. A túra kezdte előtt néhány nappal körlevelet küldünk azoknak akik jelezték, hogy tudnak vinni utasokat, vagy helyet keresnek, és így mindenki jelentkezhet a szabad helyekre.

SZÁLLÁS

Szállás a Mogyoróhegyen lesz a Mócsai-tanya melletti táborozóhelyen.
https://www.termeszetjaro.hu/hu/hut/mocsai-tanya-taborozohely/58354059/#dmdtab=oax-tab3
Vezetékes víz és wc van, zuhanyzási lehetőség nincs, de cserébe a táborozásért nem kell fizetni. Akinek ez nem felel meg, kereshet magának a közelben bármilyen szálláshelyet.

ELSŐ NAPI PROGRAM

Kirándulni megyünk! Meglepő, mi? Nekilódulunk a táborból, és a Kisvillám alatti forrásokat bejárva meglátogatjuk Görgey Artúr emlékszikláját, majd kevés emelkedővel felkapaszkodunk a Visegrádi fellegvárhoz. Okosban kihagyjuk az aranyáron mért lángost és rétest, majd leereszkedünk Visegrádra, és a templomnál bekanyarodunk az Apátkúti-völgybe, ahol első látványosság az Ördögmalom vízesés lesz, majd kis szabadidőt rászánva fakultatíve körbemászkáljuk a Bertényi füvészkertet. Innen kaptatóra kapcsolunk és az Erdőanyai tanösvényen felkúszunk a Vízverés nyergébe, ahol jól megérdemelt ebédszünetet tartunk. A pihenő után az országos kék nyomvonalán visszasétálunk a Nagyvillámra, és kikukkantunk a kilátóból a Dunakanyarra. Innen már csak laza lefelé trapp vissza a táborhoz.

Távolság 17 km | Szintkülönbség: 830 méter

MÁSODIK NAPI PROGRAM

Lebontjuk a sátrakat, és átautózunk Pilisszentlászlóra, ahol a Kisrigó étterem melletti parkolóban parkolunk. A piros kereszt jelzést követve végigjárjuk a Tövises-hegy káprázatosan szép vulkáni gerincét, közben itt-ott letekintünk a Duna-kanyar panorámájára.  A gerinc végén kis ereszkedés következik, és már ott is vagyunk a Király-kútnál, ahol vízet is tudunk szerezni, meg tízóraizni is lehet. Innen a nem kevésbé szép Sikárosi réteken, majd az Öreg-nyílás-völgyben keveredünk vissza az étteremhez és a kocsikhoz.

Távolság: 11 km | Szintemelkedés: 421 m 


Túravezető:

Rajt:
Mogyoróhegy, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Réteges és esőálló öltözet, zárt vízálló túracipő
vagy bakancs, szükség szerint sátorozáshoz
szükséges eszközök: sátor, hálózsák, derékalj,
fejlámpa, túrabot

Étel, ital:
2 napi hideg vagy meleg élelem, ital. A
környéken több étterem is van, illetve,
sütögethetünk is szombat este a tábortűznél.
Hozz sütnivalót ;-)Túranaptár

2023. augusztus


 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2024 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!