Nemzeti park túrák: Körös-Maros NP - evezés a Szarvasi(Holt)-Körösön
Szarvasi Kemping
2023. július 8. - 2023. július 9.

A Körös-Maros Nemzeti Park egyik ékkövén, Szarvason töltünk el egy mozgalmas hétvégét. A Szarvasi(Holt)-Körösön kenukba ülünk és bejárjuk a holtágat. Célba vesszük a történelmi Magyarország közepét, elcsobogunk a vízi színház előtt, tekergünk a mára Szarvas büszkeségeivé vált mocsári ciprusok között, csalinkázunk lombok alatt. Regisztrálj és tarts velünk!

Szarvasi Kemping - Holtág - Arborétum/Állatpark

TÁV: 10 km SZINT: ??? m

A túra 2 napos (szombat–vasárnap), de a távolság miatt érdemes már péntek este megérkezni.

NEMZETI PARK PECSÉTGYŰJTŐ SOROZAT

10 hónapon keresztül – februártól novemberig – végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

PROGRAM

Szombat reggel kenus gyorstalpaló és biztonsági eligazítás után 3-személyes kenukkal vízre szállunk és a holtágról csodálhatjuk végig Szarvas szépségeit. Átbújunk a fahíd alatt, megcsodáljuk a vízi színházat, bevetjük magunkat a mocsári ciprusok közé, megkerüljük a Millenniumi Emlékművet, majd tovább evezve kikötünk a történelmi Magyarország középpontján emelt emlékmű mellett. Itt tartunk egy pihenőt, elkölthetjük az elemózsiánkat. Visszafelé bújkálunk az arborétum vízre boruló lombjai alatt, igény esetén a Napestig mólójánál megállunk egy kávéra, üdítőre, akinek kedve van és az időjárás/vízhőmérséklet engedi, az csobbanhat egyet. Innen visszatérünk a kiindulási pontra. Igény esetén este közös bográcsos főzés, vacsora és küzdelem a szúnyogokkal.
Vasárnap reggel tábort bontunk és két bejárási lehetőség közül választhatunk:
- Szarvasi Arborétum (közismertebb nevén Pepikert ) + Mini Magyarország Makettpark
- A Körös-Maros NP bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark

UTAZÁS

Utazás önállóan autóval, tömegközlekedéssel, vagy telekocsival. Ha tudsz vinni másokat vagy nincs autód és csatlakozni szeretnél valakihez, jelezd a regisztrációs lapon a szándékodat és azt, hogy honnan jössz. A túra kezdete előtt néhány nappal körlevelet küldünk azoknak, akik jelezték, hogy tudnak vinni utasokat vagy helyet keresnek, ezáltal mindenki jelentkezhet a szabad "ülésekre".

SZÁLLÁS

Bázisunk és az ajánlott szállás a Szarvas-Kemping (Pedagógus Üdülő és Kemping). Július lévén lehetőleg sátorban vagy a kemping 4 fős, összkomfortos faházaiban. A szállást mindenki saját maga foglalja. Árak:
- faház: 5500Ft/fő/éj
- sátor: 2500Ft/fő/éj
- IFA: 400Ft/fő/éj

ÉTKEZÉS

Önellátó. A kempingben bográcsozási, szalonnasütési, grillezési lehetőség is adott, melyekhez eszközöket ingyenesen biztosítanak, hideg étkezéshez van hűtő, az elfogyasztáshoz alkalmas közösségi terem ill. terasz. A közelben több étterem is található (10-15 perc séta). Igény esetén közös vacsora valamilyen bográcsos fogásból (lecsó mindenekfelett! ). A vízitúrára úgy készülj, hogy legyen nálad a hajóban napközben elég víz, szendvics, olvadásmentes csúcscsoki, bár csúcs kevés lesz a vízen.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS

Napvédelem tetőtől talpig!! Ez a legfontosabb, kérjük, vedd komolyan! A vízen kevés az árnyék. Úgy készülj, hogy a kenuban a lábaidat is éri a nap, tehát vagy legyen rajtad hosszú ruházat, vagy hozz egy törcsit, hogy letakard a lábad. Ha van Drybag-ed vagy vízálló telefon tokod, legyen nálad, bár kapunk hordót a hajóhoz, de az nem segít azon, ha a fotózáshoz előveszed a telefonod és aztán beledobod a vízbe (tapasztalat ).
Senkit nem akarunk megfosztani az improvicációs kortárstánc bemutatóktól, az előadók azok lesznek, akik otthon felejtik a szúnyogriasztó cuccokat. Spray, ultrahang, mindent be kell majd vetni a tapasztalatok alapján.

KÖLTSÉGEK

Regisztrációs díj 7000 Ft/fő, egyesületi tagoknak 5000 Ft/fő.
Ebbe beletartozik a szervezés költsége és a vízitúra vezető díja. Neked kell majd egyénileg rendezned a szállás költséget, az étkezést és a kenubérlést, a hajók bérlése 6000 Ft/nap/hajó, amiben benne van az összes felszerelés is (lapátok, mentőmellény, vízhatlan tárolók). A hajók három személyesek, így a költség eloszlik.
Körösvölgyi Állatpark belépőjegy: 2500 Ft/fő (felnőtt)
Szarvasi Arborétum és Makettpark belépőjegy: 3000/3000/4600 Ft/fő (arborétum/makettpark/kombinált)


Túravezető:

Rajt:
Szarvasi Kemping, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Napvédelem és szúnyogriasztó minden
mennyiségben; évszaknak megfelelő
öltözet; vízálló táska (drybag) és mobiltok

Étel, ital:
Önellátó, a közelben több étterem
is található (10-15 perc séta), szombat
este közös főzés, bográcsozásTúranaptár

2023. július


 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2024 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!