Szakadás-árok, Mátra
Tar
2022. május 28.

Tarts velünk a Mátra vulkáni, földtani emlékeinek két izgalmas és vad helyszínére. Betekintünk a mélységbe, majd felhágunk a magasságba, szurdokból a kalderáig. A Szakadás-árok izgalmas jelzett ösvény nélküli szurdok, tele meglepő sziklaformációkkal és kalandos átkelésekkel. Végigjárjuk a árok mélyét és ha már a Mátrában vagyunk, megtapasztaljuk a fenti világot, bekukkantunk a feltételezett kalderába és betérünk az Ágasvári turistaházba is, mert szeretjük a szép kilátást és a sztrapacskát.

Tar - Szakadás-árok - Ágasvár - Tar

TÁV: 22 km SZINT: 900 m

Taron a falu szélén hagyjuk az autókat és elindulunk a kék kereszt jelzésen. Első állomásunk a Felső-Csevice forrás, ahol megkóstoljuk a vastartalmú forrásvizet és felkapaszkodunk egy kilátópontra. Majd hamarosan a szurdokba érünk, ami kb. 1 kilométer hosszan nyújtja a kalandos fordulatokat. 

Innen felfele indulunk és meg sem állunk Ágasvár csúcsáig, ahol szép idő esetén a Tátráig is elláthatunk, majd kis kitérővel megnézzük a Szamár-kőt, ami a mátrai vulkanizmus eredetére utaló természeti képződmény. Újabb panorámát csodálunk meg a Newton-szikláról, és innen már a turistaházhoz ballagunk a megérdemelt ebédszünetet eltölteni. A visszafele úton benézünk a Tuzson Arborétumba.

Aki kulturális látnivalókra is vágyik, megnézheti Taron a Szent Mihály templomot és mellette Tari Lőrinc középkori eredetű udvarházának romjait, valamint a tari Békesztupát a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban.

Útvonal: Tar - Szakadás-árok - Ágasvár (789 m) - Szamár-kő - Newton-szikla - Ágasvár turistaház - Tuzson Arborétum - Tar

Táv: kb. 22 km, Szint: 900 m.

A túra középnehéz a szurdok és a nagy szintkülönbség miatt!

Találkozó: Tar, Attila út vége, 9:00-kor.

Megközelítés: Saját autóval vagy telekocsikkal. Tömegközlekedéssel 7:40-kor indul busz a Stadion autóbusz-pályaudvarról, 8:56-kor érkezik Tarra. Ha nincs autód és csatlakozni szeretnél valakihez, jelezd a regisztrációs lapon a szándékodat és azt, hogy honnan jössz. A túra kezdte előtt 2 nappal telekocsikat szervezünk, de garantálni nem tudjuk senkinek, hogy lesz helye.

Várható túraidő: 8-9 óra, amiben 3 rövidebb pihenővel és egy egyórás ebédszünettel számolunk.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő réteges öltözet, kényelmes vízálló túracipő vagy bakancs, túrabot.

Étkezés: Fél napi hideg élelem, rágcsa, víz legalább a felfele útra. Ágasváron a turistaházban meleg étel kapható és vizet is lehet pótolni.

A túra részvételi díja 2 000 HUF/fő - egyesületi tagoknak ingyenes.
A résztvevők száma legfeljebb 30 fő lehet!


Túravezető:

Rajt:
Tar, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Időjárásnak megfelelő réteges öltözet,
kényelmes vízálló túracipő vagy bakancs, túrabot.

Étel, ital:
Fél napi hideg élelem, rágcsa, víz legalább a felfele útra. Ágasváron a turistaházban meleg étel kapható és vizet is lehet pótolni.

Regisztráció

A regisztráció lezárult,
erre a túrára már nem tudsz jelentkezni!Túranaptár

2022. május


 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2022 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!