Nemzeti Park Túrák: Duna-Ipoly Nemzeti Park - Börzsöny
Diósjenő vasútállomás
2020. március 7.

Ha Börzsöny, akkor valószínűleg Csóványos, Nagy Hideg-hegy és Király-rét jut eszünkbe elsőre. És ha már eszünkbe jutott, akkor el is megyünk újra, hiszen minden évszakban más-más arcát láthatjuk a Börzsönynek. Túra, mert hátunkon viszünk 2 napi cuccot. Nemzeti parkos, mert a Hiúz Ház Látogatóközpontban vetített előadás keretében és az interaktív kiállításon sokmindent megtudhatunk a Börzsöny élővilágáról.

Diósjenő - Csóványos - Nagy Hideg-hegy - Királyrét - Verőce

SZABAD HELYEK: 7 2-NAPOS TÚRA TÁV: 34 km SZINT: 1300 m

Túraútvonal
1 nap - március 7, szombat: Diósjenő vasútállomás - Hárombarát-nyereg - Csóványos - Nagy Hideg-hegy - Bajdázói-tó - Királyrét. Táv: 19 km, Szint: 924/884 m, Időtartam: 7-8 óra.

2 nap - március 8, vasárnap: Királyrét - Várhegy - Szokolya vasútállomás - Csúcs-hegy - Verőce vasútállomás. Táv: 15 km, Szint: 372/570 m, Időtartam: 4-5 óra.

Nemzeti park élmény
Börzsöny élővilágát bemutató vetített képes előadás, utána  Hiúz Ház interaktív kiállításának megtekintése.

Nemzeti park pecsétgyűjtő sorozat
10 hónapon keresztül - februártól novemberig - végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

Tájékozódás
A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk mindkét nap.

Utazás
Utazás önállóan autóval, tömegközlekedéssel, vagy telekocsival.
Ha autóval jössz, érdemes Verőcén parkolnod (Verőce vasútállomás), és 1 km-t átgyalogolni Magyarkút-Verőce állomásra, ahonnan 8:51-kor indul vonat Diósjenőre.
Ha vonattal jössz, akkor Vácon tudsz átszállni a diósjenői kisvonatra. Kérlek vedd figyelembe, hogy gyakran késnek a vonatok, hagyj elegendő időt az átszállásra.
Ha nincs autód és csatlakozni szeretnél valakihez, jelezd a regisztrációs lapon a szándékodat és azt, hogy honnan jössz. A túra kezdte előtt 3 nappal telekocsikat szervezünk, de garantálni nem tudjuk senkinek, hogy lesz helye.

Szállás javaslat
Királyrét, Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontban, http://www.dunaipoly.hu/hu/szolgaltatas/hiuz-haz-erdei-iskola-es-latogatokozpont . Férőhelyek:
41 fő részére, 6-12-16 férőhelyes, emeletes ágyas szobákban, nemenkénti vizesblokkal. Ára: 4600,- Ft/fő/éj ágyneművel, 4100,- Ft/fő/éj hozott hálózsákkal.
FONTOS: Ha a Hiúz Házban szállsz meg, a szállást (ágyneművel vagy hálózsákkal) nálunk jelezd a lenti mailcímen, mert a szállás kérésére mi gyűjtjük össze a jelentkezéseket, de fizetni a helyszínen kell majd!

Ezenkívül más szálláslehetőségek is vannak Királyréten.

Étkezés
A túra önellátó. Szombaton Nagy Hideg-hegyen 1 órás ebédszünetet tartunk, itt lehet meleg ételt is fogyasztani, este pedig a Hiúz Házban felszerelt konyha áll rendelkezésre, illetve Királyréten éttermekben is lehet vacsorázni.
Nagy Hideg-hegyen a büfé 12-16 óra között tart nyitva, mi kb.15 órára érünk oda. Lehetőség van előre leadni rendelést, hogy biztosan beleférjünk időben és választékban: húsleves 950 Ft, bableves 1300 Ft, babgulyás 1500 Ft, paradicsomleves 850 Ft, túrós vagy mákos tészta 950 Ft, sajtos tejfölös spagetti 1200 Ft, bolognai spagetti 1250 Ft, virsli 700 Ft. Ha szeretnél előre rendelni, kérlek nekem írd meg a lenti címen.
 

Szükséges felszerelés
Télvégi körülményeknek megfelelő réteges öltözet, esőkabát, vízzáró bakancs, túrabot, közepes méretű hátizsák, mivel a tisztálkodó eszközöket és egynapi váltóruhát is magaddal kell hoznod, fejlámpa, mert előfordulhat, hogy sötétedés után érünk be a szállásra.

Találkozó
Szombat reggel 9:30-kor Diósjenő vasútállomáson.

Árak

Jelentkezéskor fizetendő:
A regisztrációs díj 2.000 Ft amely a szervezés és a túravezetés költsége. Ennek elutalásával válik érvényessé a regisztrációd.
Equinox Trekking Club egyesületi tagoknak a túra ingyenes.

Minden más költség a helyszínen fizetendő:
Börzsöny élővilágát bemutató vetített képes előadás: 20 főig 20000Ft/csoport/óra, 20 fő felett 1000FT/fő/óra.
További költségek: szállásdíj, étkezés, utazás.

Jelentkezési határidő: 2020. március 5, 9 óra.

Túraszervező: Asztalos Edit, asztalos.edith@gmail.com, +36 70 227 4066
Túravezetők: Asztalos EditMiletics Dezső 


Túravezető:
Asztalos Edit

Rajt:
Diósjenő vasútállomás, 09:30
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Télvégi körülményeknek megfelelő réteges öltözet,
esőkabát, vízzáró bakancs, fejlámpa, túrabot,
közepes méretű hátizsák, mivel a tisztálkodó eszközöket
és egynapi váltóruhát is magaddal kell hoznod.

Étel, ital:
Önellátó. Kétnapi szendvics és víz,
energia nasik vagy olajos magvak.
Első nap útközben Nagy Hideg-hegyen
büfé, este étterem vagy hozott.

Térkép

Útvonalak letöltése GPX formátumban: 1. szakasz    2. szakasz   

SzintmetszetekTúranaptár

2020. március


 

   PayPal - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2020 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!