Bortúra a Gerecsében Samuval, az előemberrel
Vértesszőlős, vasútállomás
2021. április 23.

A Gerecse nem csak izgalmas útvonalakat és érdekes látnivalókat tartogat a túrázó számára, de a lankáin kiváló nedűk is teremnek. Sámuel, az előember nyomában indulunk felfedezni a Gerecse titkait, hogy aztán a túra végén megkóstolhassuk e föld zamatos borait is.

Vértesszőlős vá - Sárkány-szikla - Kovácsi-templomrom - Kálvária - Baj - Tata-Tóvároskert

SZABAD HELYEK: 0 TÁV: 14 km SZINT: 430 m

Vértesszőlős csodaszép környezetben fekszik, a Gerecse lábánál, tudta ezt már több százezer évekkel ezelőtt Sámuel, az előember is. Az ő maradványait fedezte fel Vértes László régész, egészen pontosan Samu neve napján. Nos, Sámuel nyomdokain fogunk elindulni, megismerve "Szőlős" környékét. Elsőként róla és népe életmódjáról tanulhatunk a Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi kiállítóhelyén. Ezután átszeljük a falu "ős" részét, talpalunk a meredekig, lihegünk miközben (fel)kapaszkodunk bármibe, szépkilátunk a Tatai-medencére, majd a gerincen poroszkálva megérkezünk a Kovácsi-körtemplom romjához szusszanni egyet. Szusz!

A pihenő után már csak lefelé kell menni, a Baji Kálvárián egészen pontosan 13 stáció mellett és a szurdok partján haladunk el, hogy eljussunk a baji pincesorra. Bajon minden évben megszervezik a Pünkösdi Nyitott Pincék eseményt, melynek keretében a helyi borászatok pincéi nyitva állnak a látogatók előtt. Minket a Borboléta Pincészet birtokán Éva néni vár sok szeretettel. A hűs pincében, borkóstoló mellett részletesen mesélni fog a borászat történetéről, a nedűk eredetéről, a birtokon végzett munkákról, a borkészítés folyamatáról. Nem mellesleg a borkóstoló mellé klasszik zsírosdeszkával kényezteti a megfáradt, éhes vándorokat.* Helyben érdemes nem csak a borválasztékból, hanem Éva néni házi, kézműves finomságaiból, lekvárjaiból, grillázs csemegéiből vásárfiát hazavinni.
A pincészet látogatása után túránk a Tata-Tóvároskert vasútállomásnál ér véget, ahonnan vissza lehet vonatozni a startba, vagy egyenesen haza. Ha valaki nem szeretne rögtön az első vonattal elköszönni, akkor a közeli Cseke-tó és Angol-park sétányain is járhat egyet velünk.

Hasznos tipp: tekintve, hogy borkóstolás is szóba jöhet, ezért érdemes tömegközlekedéssel, leginkább vonattal utazni oda-vissza. A túra útvonala amúgy is vasútállomástól vasútállomásig vezet. Nem mellesleg környezetbarátabb, mint az autózás.

Ajánlott járatok:
08:20 Budapest Déli pu. - 09:17 Vértesszőlős vá.
08:40 Győr pu. - 09:36 Vértesszőlős vá.

*Fontos!
A túrán a részvétel ingyenes, viszont a borkóstoló ára 1500 HUF/fő, amely magában foglalja a borászat különféle borainak kóstolóját, valamint a korlátlan zsírosdeszka fogyasztást. A borkóstoló ára helyben fizetendő a Borboléta Pincészet részére, de érdemes előre jelezni az igényt legkésőbb a rajtban, hogy vendéglátóink fel tudjanak készülni a fogadásunkra.

 A 2021. 04. 30. óta érvényes kormányzati szabályozás szerint csak a SARS Covid-19 koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatják a vendéglátóhelyek belső helyiségeit korlátozás nélkül. Amennyiben rendelkezel védettségi igazolvánnyal, kérjük hozd magaddal, ennek hiányában vendéglátónk jogosult megtagadni a maszk nélkül belépést a pincébe, maszkon keresztül pedig nehéz kóstolni a finom nedűket, legfeljebb a kertben lehet részed benne.
Kézfertőtlenítőt a túravezető biztosít minden résztvevő számára.

A túrán a részvétel ingyenes - a résztvevők száma legfeljebb 15 fő lehet!


Túravezető:
Miletics Dezső
+36309609671

Rajt:
Vértesszőlős, vasútállomás, 09:45
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Évszaknak megfelelő ruházat;
kánikula esetén kalap, napszemüveg, naptej;
kullancsriasztó; meredek emelkedőn-lejtőn
jól jöhet a túrabot; arcmaszk

Étel, ital:
Önellátó, vízvételi lehetőség nagyon az elején
és nagyon a végén lesz. Az opcionális bórkostolón
zsíros deszka

Térkép

Útvonal letöltése GPX formátumban -»

Szintmetszet

Regisztráció

A regisztráció lezárult,
erre a túrára már nem tudsz jelentkezni!Túranaptár

2021. április


 

   PayPal - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2021 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!