Nemzeti park túrák: Szarvasbőgés és gombász túra az Őrségben
Szalafő
2022. szeptember 10. - 2022. szeptember 11.

Szeptemberben ismét tovább kutatjuk az Őrség szereinek csodás esszenciáját, hallgatjuk a szarvasbőgést, és lehetőség szerint gombászunk, amennyiben kegyes és valamelyest nedves lesz az időjárás. Persze csakis a túra előtt fog esni, mert akkorra nasütést rendelünk. Az útvonal természetesen megint más lesz, hogy ne unatkozzon az sem, aki már máskor is velünk tartott. Hogy hova megyünk pontosan? Olvasd tovább!

Szalafő - Orfalu körtúra, majd másnap Szőce, vadása-tó és láprét

TÁV: 20 km SZINT: 345 m

 A túra 2 napos (szombat – vasárnap), de érdemes már pénteken délután megérkezni és 2 éjszakát ott tölteni, hogy szombat reggel már ne kelljen az utazással tölteni az időt.

NEMZETI PARK PECSÉTGYŰJTŐ SOROZAT

10 hónapon keresztül – februártól novemberig – végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

TÁJÉKOZÓDÁS

A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk mindkét nap.

UTAZÁS

Utazás önállóan autóval, tömegközlekedéssel, vagy telekocsival. Ha tudsz vinni másokat vagy nincs autód és csatlakozni szeretnél valakihez, jelezd a regisztrációs lapon a szándékodat és azt, hogy honnan jössz. A túra kezdte előtt néhány nappal körlevelet küldünk azoknak akik jelezték, hogy tudnak vinni utasokat, vagy helyet keresnek, és így mindenki jelentkezhet a szabad helyekre.

SZÁLLÁS JAVASLAT

Kempingezz velünk Őriszentpéter Keserűszeren, a Keserűszeri vendégház mellett. Sátorhelyet nem kell foglalnod, ezt mi már megtettük. Ha nem szeretnél sátrazni, akkor lehetőség van a vendégházban is megszállni, ahol 3 db 3 +1 pótágyas szoba foglalható. FIGYELEM! Ne hívd a vendégházat, a szobákat lefoglaltam (Nyáry Tamás) és én fogom beosztani a jelentkezések alapján. Amennyiben lemaradsz a lehetőségről, a környéken számos vendégházban lehet szállást találni, ezt mindenki magának intézi.
Szállásdíj a vendégházban:
- 14 éven felüli vendég: 5400 Ft/fő/éj; min. 2 éjszaka esetén: 4500 Ft/fő/éj
- 14 éven aluli gyermek: 4200 Ft/fő/éj; min. 2 éjszaka esetén: 3500 Ft/fő/éj
3 éves kor alatt: ingyenes

Sátrazás: 1800 Ft/fő/éj

Árak az ÁFÁT-t tartalmazzák!
IFA (18 éven felülieknek) : 350 Ft/fő/éj

1. napi útvonal

Távolság: 20km
Szint: 345 m
Nehézség: Könnyű

A túrát Pityerszeren kezdjük, és felfedezzük a Szlovén határ menti erdőket Szalafő és Orfalu között. Beköszönünk a bivalyoknak, majd a zöld határmenti jelzésen túrázunk, míg el nem érjük az Orfalu közelében található Rókagomba és Szellemjárta tanösvényeket. Igen, itt a szellemek az erdő lakói, vagyis a szlovén mondavilág lidérces szereplői, a jelzés is boszorkányt formál. Az erdőből kiérve Orfaluban tartunk egy ebédszünetet, majd visszafelé indulunk az Áfonyás tanösvényen, és tiszteletünket tesszük a Fekete-tó lápvilágát rejtő erdőkben is. Az a környék sem szűkölködik lidércnyomásban, a láp a monda szerint egy átok következtében elnyelte az ott álló templomot, amelynek holdfényes éjszakákon még hallani a harangját. A sok borzongás után kellemesen elfáradva érkezünk vissza Pityerszerre, és a szálláson elkészítjük a gomba vacsorát, ha sikerült szedni.
Vacsora után gombás előadás Becca (gombaszakellenőr oktató) tolmácsolásában.

2. napi útvonal

Kocsikkal átutazunk a Vadása-tóhoz, közben meglátogatjuk a sok száz éves Pankaszi haranglábat. A tónál rövid körsétát teszünk a Szőcei tőzegláp tanösvényen, majd időjárás függvényében fürdőzés és büfézés a tónál.

JELENTKEZÉSKOR FIZETENDŐ:

A regisztrációs díj 4.000 Ft amely a szervezés és a túravezetés költsége. Ennek elutalásával válik érvényessé a regisztrációd. A díj nem tartalmazza a szállásdíjat.
Egyesületi tagoknak a túra ingyenes.


Túravezető:

Rajt:
Szalafő, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Ha sátrazol, akkor sátor, hálózsák, derékalj,
fejlámpa. A túrához zárt vízhatlan túracipő
vagy bakancs, réteges meleg öltözet,
esőkabát, opcionálisan túrabot.
Gombászáshoz kosár, vagy hálós zöldségtartó
zsák, esetleg olyan bevásárlótáska, ami
szellősen hagyja a leszedett gombát.
Műanyag zacskó nem játszik, abba beleromlik
a zsákmány.

Étel, ital:
2 napi hideg élelem, nasi, fejenként másfél
liter víz minimum kulacsban. Ha szerencsénk
van és lesz gomba, akkor szombat este azt
készítjük el. Gombaszakellenőr a helyszínen
bevizsgálja. Ha nem lesz gomba, akkor
mindenki a saját kosztját vacsorázza.Túranaptár

2022. szeptember


 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2023 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!