NP Túrák: Aggteleki NP - Karszt-kalandok felszínen és föld alatt

2023. február 11. - 2023. február 12.

Az újév ismét meghozta nekünk az Aggteleki nemzeti parkos túránkat, lehet folytatni a bélyegző gyüjtést! Ezúttal viszont egy meglepetés útvonallal szeretnék kedvet csinálni a programhoz. Ha kíváncsi vagy, hova megyünk, olvass tovább.TÁV: 17 km SZINT: 1100 m

 A túra 2 napos (szombat – vasárnap), de szombaton reggel korán indulunk és a tömegközlekedés nem használható így péntek este van az érkezés.

NEMZETI PARK PECSÉTGYŰJTŐ SOROZAT

10 hónapon keresztül – februártól novemberig – végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

TÁJÉKOZÓDÁS

A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk mindkét nap.

UTAZÁS

Utazás önállóan autóval, tömegközlekedéssel, vagy telekocsival. Ha tudsz vinni másokat vagy nincs autód és csatlakozni szeretnél valakihez, jelezd a regisztrációs lapon a szándékodat és azt, hogy honnan jössz. A túra kezdte előtt néhány nappal körlevelet küldünk azoknak akik jelezték, hogy tudnak vinni utasokat, vagy helyet keresnek, és így mindenki jelentkezhet a szabad helyekre.

SZÁLLÁS

Előre foglaltam a szállást a Katica vendégházban 30 főre. Nem kell külön telefonálni és szállást foglalni. Szobabeosztás táblázatot fogok küldeni a jelentkezőknek. Szállás részletei a linken a vendégház nevére klikkelve. Akinek ez nem felel meg, jelezze nekem, hogy máshol foglal szállást magának.

1. NAPI ÚTVONAL

Távolság: 17 km
Szint: 1100 m
Nehézség: Nehéz

Senkit nem szeretnék elrisztani ezekkel a szint adatokkal, akinek ez sok, lesz rövidítési lehetőség! Jöjjön a meglepetés. Szombaton a karsztvidék legnagyobb szakadékát fogjuk bejárni, vagyis a szlovák oldalon található Szádelői-völgyet.
Reggel 7 órakor (!!!!) - igen, jól olvastad - telekocsi üzemmódban átautózunk Szádelőre, és a túrát a szakadék bejáratánál található parkolóból kezdjük. Végigjárjuk a szakadékot az aljában futó úton (könnyű szakasz), majd felkapaszkodunk a szakadék keleti peremére. (470 méterről 640 méterre. Közepes nehézség.) Végig sétálunk a szakadék peremén a közepéig, ahol lehet majd választani. Aki a könnyebb utat választja, az továbbra is a peremen lévő jelzésen vissza ereszkedik a parkolóba. A hosszabb útvonalon a folytatásban leereszkedünk az Áj-völgybe és Áj település érintésével két kitérőt teszünk, az egyik az Áj-völgyi vízesésekhez vezet, a másik Torna várába. Innen vissza mászunk a szakadék peremét képező hegyre és onnan ereszkedünk vissza a parkolóba.

2. NAPI ÚTVONAL

Ez a nap jóval könnyebb lesz. Kényelmes reggeli készülődés után 10 óra körül átautózunk Aggtelekről Jósvafőre, és szakvezetéssel bejárjuk a Baradla-barlang Vörös-tavi közép túráját. A vezetés 2 km hosszú és 100 percig tart majd. Belépő díj 4500 Ft / fő, diák, nyugdíjas 3400 Ft / Fő. Helyszínen fizetendő.

JELENTKEZÉSKOR FIZETENDŐ:
A regisztrációs díj 4.000 Ft amely a szervezés és a túravezetés költsége. Ennek elutalásával válik érvényessé a regisztrációd. A díj nem tartalmazza a szállásdíjat.
Egyesületi tagoknak a túra ingyenes.


Túravezető:

Szükséges felszerelés:
Réteges meleg öltözet, kemény talpú
túrabakancs, esőruha, túrabot.

Étel, ital:
2 napi élelem, folyadék, nassolni való magvak,
proteinszelet, műzliszelet formájában.Túranaptár

2023. február


 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2024 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!