Gerecse III.: Sárkány a szikla, Szelim a barlang és Turul a madár
Vértesszőlős, vasútállomás - 2019. augusztus 31.

Sajnos manapság sem sárkányok, sem egyéb mágikus lények nem élnek közöttünk és felettünk, mi mégis meg fogjuk mászni a Sárkány-sziklát, a kirándulás végén pedig a Turul-madár óvó szárnyai alatt fogunk megpihenni.

Vértesszőlős v.á. - Sárkány-szikla - Gerecse-gerinc - János-forrás - Bányász-kilátó - Turul - Tatabánya v.á.

SZABAD HELYEK: 33 TÁV: 13 km SZINT: 600 m

A kiindulópont ismét Vértesszőlős, de ezúttal kihagyjuk a kultúrát: átszeljük a falut, és amint lehet, hátrahagyjuk a "szőlős" dombvidéket. A Gerecse lábát elérve felhágunk a Sárkány-sziklához, ami igazából nem is szikla, sárkányok sem lakják, de nagyon jó starthely volt az egykori sárkányrepülős pilótáknak. Napjainkban siklóernyős starthelyként funkcionál, ha akad a túratársak között siklóernyős pilóta - és az időjárás is kegyes -, akkor jó útat kívánva, szívesen megszabadulunk tőle. Mert a madárnak nem lehet megtiltani a repülést.

A két lábon járókkal a Gerecse gerincén folytatjuk útunkat, elhaladunk a Vértes László-barlang mellett, érintjük a János-forrást, majd újra mászunk, egészen a Ranczinger Vince (Bányász) kilátóig.

A kilátó tetejéről meglehetősen szép panoráma tárul elénk, amint ezt kiélveztük, egy nem túl széles ösvényen, lombok között a Szelim-barlangba jutunk. A barlang szájából ismételten panoráma fog elénk tárulni, de tessék nem pihenni: a sziklaoldal mellett sétálva becsatlakozunk a Tatabánya feletti, a Kő-hegyre vezető lépcsőre, azt legyőzve érünk a város fölé magasodó Turul szobrához.

A helyszínen véget is érne a túra, de a transzporthoz még le kell lépcsőzni Tatabánya széléhez, és aztán egy kb. 10-perces sétával fogunk megérkezni a városközponti vasútállomáshoz.

Ez a vége, innen lehet vissza-tömegközlekedni vonattal Vértesszőlősre.

Opció: Nemrég nyílt meg a Gerecse Kapuja turista központ, ahol lehet bérelni via ferrata felszerelést: azaz beülőt, kantárt, sisakot. Úgyhogy, aki érez plusz erőt mind a karjaiban, mind a lábaiban, és a mélység látványától sem fél, az benevezhet egy "via ferrata" mászásra a Turul karmai alatt kiépített via ferrata útvonalakon.

A túrán a részvétel ingyenes - a résztvevők száma legfeljebb 40 fő lehet!


Túravezető:
Miletics Dezső
+36309609671

Rajt:
Vértesszőlős, vasútállomás, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Időjárásnak megfelelő ruházat, rossz idő esetére esőruha;
a köves-földes-agyagos útra való bakancs, Jól jöhet 1-2 túrabot.

Étel, ital:
Önellátó, vízvételi lehetőség a túra során nem biztosított.
A Turul Kapuja látogatóközpontban étterem működik.

Térkép

Útvonal letöltése GPX formátumban -»

Szintmetszet

Regisztráció

Ha szeretnél velünk tartani a túrán, kérjük töltsd ki az alábbi regisztrációs lapot!
Fontos! Kérjük a jelentkezési lapot minden résztvevő nevére külön kitölteni.
Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 30. 9:00 | Szabad helyek száma: 33

     


(pl. honnan jössz, csatlakoznál valakihez, tudsz vinni másokat, stb.)


Részvételi feltételek

1. Az egyesületi túráinkon való részvétel kötetlen, valamennyi sportbarát részt vehet rajta, nem szükséges, hogy a túrát szervező Equinox Trekking Club Egyesület tagja legyen.

2. Azoknak, akik szeretnének részt venni a túrán, mindössze annyi dolguk van, hogy kitöltik jelentkezési lapot és a részvételi díjat (amennyiben a túra nem ingyenes) a jelentkezési lap vissza-küldésétől számított 3 munkanapon belül átutalják az
Equinox Trekking Club Egyesület
12100011-10421589
számú, Gránit Banknál kezelt bankszámla-számára. Ha nem szeretnél utalni, a regisztráció után lehetőséged van online bankkártyás fizetésre is.
Ha nem érkezik meg a befizetés a megjelölt határidőre, a jelentkezést töröljük a részvételi listáról.

3. A túrán csak olyan túrázó indulhat el, akinek nincs olyan ismert sérülése, betegsége,fertőzése, amely gátolná vagy megakadályozná a túrázót vagy túratársait a túrán való részvételben.

A túra elmaradásának esetei:

A túra lemondásának lehetősége a szervezők részéről: - a Túra nem kerül megrendezésre, amennyiben az előzetesen regisztrálók száma nem éri el az 5 főt.
- Az Equinox Trekking Club Egyesület fenntartja a jogot arra, hogy vis maior
események (úgy mint kedvezőtlen időjárási feltételek, közlekedési nehézségek, fokozott balesetveszély, vagy egyéb elháríthatatlan külső ok) esetén a túra megrendezésétől elálljon. A szervezők erről természetesen a résztvevőket mielőbb tájékoztatják. A fenti esetekben a befizetett teljes nevezési díj visszafizetésére az Equinox Trekking Club Egyesületnek nincs lehetősége. A befizetett díj 80%-át a nevező részére visszautaljuk, azonban a fennmaradó 20%-os összeget, az előzetes szervezési költségekbe beszámítjuk, valamint ez az összeg a későbbiekben rendezendő túráink során a jelentkező jelentkezési díjába beszámításra kerül.

A túrán való részvétel lemondása a jelentkezők részéről:
- amennyiben a jelentkező valamilyen okból nem képes részt venni a túrán, nevezése díjmentesen átruházható, tehát azt saját belátása szerint a jelentkezési határidő lejártáig másnak átadhatja.
- minden egyéb olyan esetben, amikor a túrázó önhibájából kifolyólag nem vesz részt a programon, a jelentkezési díj megtérítésére nincs lehetőség.

Egyéb rendelkezések:
- a rendezők fenntartják a jogot a túraútvonal megváltoztatására.
- a túrán minden túrázó a saját felelősségére indul, valamint a jelentkezéssel elfogadja a nemzeti parkok és az általános erdőlátogatással kapcsolatos szabályokat.
- kártérítés a rendezőktől semmilyen módon nem illeti meg a túrázót. Ugyanakkor a rendezők mindent megtesznek a túrázók biztonságáért, segítik őket a túra során
- a rendező felel a túra programjában leírtak megfelelő teljesítéséért
- a rendező kizárja a helytállási kötelezettségét az olyan károk megtérítéséért, melyek a túrázóktól általában elvárható magatartás, figyelem, körültekintés és a szervezők utasításai ellenére következtek be. A túra során a résztvevők által harmadik személynek okozott kárért a résztvevők közvetlenül tartoznak felelősséggel.
- a résztvevők a túrára való regisztrációval egyidejűleg hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a rendezők a megadott személyes adataikat nyilvántartsák, statisztikák készítéséhez felhasználják. Rendezők kijelentik, hogy a túrázók személyes adatait harmadik fél részére nem adják ki, a túrázó külön kérésére haladéktalanul törlik az adatbázisból.

Túranaptár

2019. augusztus


 

PayPal - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2019 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
http://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!