1 napos határfeszegető túra / Börzsönyi Borzasztó
Kemencei Ifjúsági Tábor - 2019. április 27.

Tüdőkiköpős, szépkilátásnézős, mindencsúcsoncsokizós, sohavégetnemérős.

Kemence - Csóványos - NHH - Kemence

SZABAD HELYEK: 12 TÁV: 29 km SZINT: 1253 m

Kemence - Királyháza - Nagy-Mána - Csóványos - Nagy-Hideg-hegy - Oltárkő - Magosfa - Dósnya-nyereg - Kemence

Egy kicsit belehúzúnk, és hullámvasutazunk egyet a Börzsönyben!


A Kemence mellett található Erdészeti emlékműtől a sárga jelzésen, a Tótok útján indulunk el, ez az út egyébként a Börzsöny észak-keleti részén Kemencét és Diósjenőt köti össze. Királyháza érintésével már a piros jelzésen haladva a Rózsás-patak völgyében vezet egy darabig utunk. Megnézzük, hogy van-e víz a Tűköves forrásban, elsétálunk Bársony István emléktáblája mellett, majd meg sem állunk a Nagy-Mánáig (na jó, esetleg a Dr. Tóth-Péter emlékhely jó kifogás lesz arra, hogy megálljunk pár percre), ahol nem csak az emelkedők miatt áll el a lélegzetünk, hanem a Börzsöny egyik legszebb panorámája miatt is. Azért is különleges innen a kilátás, mert a látványt nem zavarja meg semmilyen mesterséges tereptárgy, itt a színtiszta, érintetlen vadont látjuk. Sehol egy kilátó, egy tábla vagy egy erdei pihenő.
Ha kigyönyörködtük magunkat, a gerincen tovább indulunk a hegység legmagasabb csúcsa, a Csóványos felé. Útközben érintjük a Sasfészek-bércet, jobbról becsatlakozik hozzánk először a piros négyzet, majd a zöld sáv, de ezekkel mi mit sem törődve haladunk tovább a piros sáv jelzésen, egészen a Csóványosig. A 938 méter magasan elfogyasztott csúcs csoki és a kilátás okozta energialöket után tovább indulunk egy kaldera peremén, azaz a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy között húzódó gerincen, és a vulkáni kőzetek fagyhatás által kialakult ’szobrai’ mellett sétálunk el (Korona-kő, Szabó-kövek, Katalin-szikla). Tovább ereszkedünk a Hangyás-hegy és az Égés-tető felé, tásunk lesz a kék sáv jelzés is, elhagyjuk a Szent-István-emlékkeresztet (Rakodó), majd hamarosan megérkezünk a Börzsöny másik legnépszerűbb csúcsára, a Nagy-Hideg-hegyre. Itt egy kicsit kifújjuk magunkat, ha minden jól megy, a menedékházban ihatunk és ehetünk.
A Nagy-Hideg-hegyről elindulunk visszafelé a piros és kék sávon a Rakodóig, innen észak-kelet felé, a piros háromszög jelzésen haladunk tovább. A Börzsöny főgerincét nyugatról kerülgető ösvényen egy elég hosszú szakaszon szintben megyünk, ami a sok „hegymászás” után kellemesen pihentető. Ha van víz a Spartacus-forrásban, akkor megkóstoljuk, majd tovább megyünk az Oltárkő eszméletlen sziklacsoportja felé. Kicsivel később becsatlakozik hozzánk a kék háromszög jelzés is és újra megindulunk felfelé, érintve egy ismerős szakaszt, azt a nyerget, ahol már egyszer eljöttünk a Sasfészek-bérc után. Innen mászunk tovább egy újabb 900-as csúcs, a Magosfa felé, mely a Börzsöny második legmagasabb csúcsa. De a jó hír az, hogy innen már csak lefelé megyünk! Végig a zöld sáv jelzésen, ami visszavisz minket majd Kemencébe a Dósnya-nyergen, a Pléska-bércen át, a Miklós tető ormát és a Gódóvár sáncát megkerülve.

A túrán a részvétel ingyenes - a résztvevők száma legfeljebb 30 fő lehet!


Túravezető:
Vásony Petra
+36703183051

Rajt:
Kemencei Ifjúsági Tábor , 08:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Megfelelő ruházat és cipő, vízálló ruha,
fejlámpa, folyadék, élelem

Étel, ital:
Az étkezés önellátó, a Nagy-Hideg-hegyi
túristaházban valószínűleg lesz lehetőség
étkezésre is. A napi folyadékmennyiséget is
magadnak kell biztosítani, mert települést
nem érintünk.

Térkép

Útvonal letöltése GPX formátumban -»

Szintmetszet

Regisztráció

Ha szeretnél velünk tartani a túrán, kérjük töltsd ki az alábbi regisztrációs lapot!
Fontos! Kérjük a jelentkezési lapot minden résztvevő nevére külön kitölteni.
Jelentkezési határidő: 2019. április 25. 8:00 | Szabad helyek száma: 12

     


(pl. honnan jössz, csatlakoznál valakihez, tudsz vinni másokat, stb.)


Részvételi feltételek

1. Az egyesületi túráinkon való részvétel kötetlen, valamennyi sportbarát részt vehet rajta, nem szükséges, hogy a túrát szervező Equinox Trekking Club Egyesület tagja legyen.

2. Azoknak, akik szeretnének részt venni a túrán, mindössze annyi dolguk van, hogy kitöltik jelentkezési lapot és a részvételi díjat (amennyiben a túra nem ingyenes) a jelentkezési lap vissza-küldésétől számított 3 munkanapon belül átutalják az
Equinox Trekking Club Egyesület
12100011-10421589
számú, Gránit Banknál kezelt bankszámla-számára. Ha nem szeretnél utalni, a regisztráció után lehetőséged van online bankkártyás fizetésre is.
Ha nem érkezik meg a befizetés a megjelölt határidőre, a jelentkezést töröljük a részvételi listáról.

3. A túrán csak olyan túrázó indulhat el, akinek nincs olyan ismert sérülése, betegsége,fertőzése, amely gátolná vagy megakadályozná a túrázót vagy túratársait a túrán való részvételben.

A túra elmaradásának esetei:

A túra lemondásának lehetősége a szervezők részéről: - a Túra nem kerül megrendezésre, amennyiben az előzetesen regisztrálók száma nem éri el az 5 főt.
- Az Equinox Trekking Club Egyesület fenntartja a jogot arra, hogy vis maior
események (úgy mint kedvezőtlen időjárási feltételek, közlekedési nehézségek, fokozott balesetveszély, vagy egyéb elháríthatatlan külső ok) esetén a túra megrendezésétől elálljon. A szervezők erről természetesen a résztvevőket mielőbb tájékoztatják. A fenti esetekben a befizetett teljes nevezési díj visszafizetésére az Equinox Trekking Club Egyesületnek nincs lehetősége. A befizetett díj 80%-át a nevező részére visszautaljuk, azonban a fennmaradó 20%-os összeget, az előzetes szervezési költségekbe beszámítjuk, valamint ez az összeg a későbbiekben rendezendő túráink során a jelentkező jelentkezési díjába beszámításra kerül.

A túrán való részvétel lemondása a jelentkezők részéről:
- amennyiben a jelentkező valamilyen okból nem képes részt venni a túrán, nevezése díjmentesen átruházható, tehát azt saját belátása szerint a jelentkezési határidő lejártáig másnak átadhatja.
- minden egyéb olyan esetben, amikor a túrázó önhibájából kifolyólag nem vesz részt a programon, a jelentkezési díj megtérítésére nincs lehetőség.

Egyéb rendelkezések:
- a rendezők fenntartják a jogot a túraútvonal megváltoztatására.
- a túrán minden túrázó a saját felelősségére indul, valamint a jelentkezéssel elfogadja a nemzeti parkok és az általános erdőlátogatással kapcsolatos szabályokat.
- kártérítés a rendezőktől semmilyen módon nem illeti meg a túrázót. Ugyanakkor a rendezők mindent megtesznek a túrázók biztonságáért, segítik őket a túra során
- a rendező felel a túra programjában leírtak megfelelő teljesítéséért
- a rendező kizárja a helytállási kötelezettségét az olyan károk megtérítéséért, melyek a túrázóktól általában elvárható magatartás, figyelem, körültekintés és a szervezők utasításai ellenére következtek be. A túra során a résztvevők által harmadik személynek okozott kárért a résztvevők közvetlenül tartoznak felelősséggel.
- a résztvevők a túrára való regisztrációval egyidejűleg hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a rendezők a megadott személyes adataikat nyilvántartsák, statisztikák készítéséhez felhasználják. Rendezők kijelentik, hogy a túrázók személyes adatait harmadik fél részére nem adják ki, a túrázó külön kérésére haladéktalanul törlik az adatbázisból.

Túranaptár

2019. április


 

PayPal - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2019 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
http://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!