ELMARAD! Mountex #szabadbanszabadon túra

Idén végre eljött az ideje, hogy első alkalommal megrendezzük a Mátra csodálatos területeit bejáró Mountex #szabadbanszabadon túrát. A három napos sátrazós hátizsákos túra során elkalauzolunk a hegyvidék legszebb pontjaira, legmagasabb csúcsaira, és belekóstolhatsz a természet közvetlen közelségébe kizárva a külvilágot!

Parádfürdő - Kékestető - Sástó - Mátraszentimre - Ágasvár - Galyatető - Parádfürdő

SZABAD HELYEK: 184 TÁV: 61 km SZINT: 2362 m

A túra során egy igazi hátizsákos kalandban lesz részed: szállásod sátorban lesz a táborhelyeken, a felszerelésed neked kell végig vinni a túrán, amely kihívást jelent, ugyanakkor felejthetetlen élmény lesz, ahogy több napra összekapcsolódsz a természettel. Az élményt tovább fokozza, a közösségi táborozás, ahol hozzád hasonló túrát kedvelő emberekkel ismerkedhetsz meg. Megoszthatjátok eddig túra tapasztalataitokat, élményeiteket és akár baráti társaságok is születhetnek.

        

Érkezés

Utazás önállóan autóval vagy tömegközlekedéssel. Ha kocsival jössz, biztosítunk parkolóhelyet a Parádi Ifjúsági Tábor előtti füves részen. A túra ideje alatt az autók itt parkolhatnak biztonságosan.

Ellátás

A túra ideje alatt minden este vacsorát és másnap reggel reggelit biztosítunk a táborhelyeken. Ha speciális étrendet követsz (vega, vegán, glutén- és laktóz érzékenység) és jelentkezéskor az űrlapon kitöltöd ezt a részt, akkor erre is figyelmet fogunk fordítani. A rajt reggelén még nincsen ellátás, ezért a nap közbeni élelmet mindenki magának kell megoldania. Útközben lesznek élelmiszer beszerzési vagy étkezési lehetőségek. Első nap Kékestetőn, második nap Mátraszentimrén, harmadik nap pedig Galyatetőn illetve Parádsasváron. Ezen kívül némi frissítővel is várunk a pecsételő pontokon.

Ismered a Mountex #szabadbanszabadon mozgalmát?

A 2020-ban útjára indított túlfogyasztás és pazarlás elleni mozgalom egy hatalmas mérföldkő a Mountex életében. Fontos üzenet, amely a Földünk védelméért, a természeti kincseinkre való odafigyeléséért és tiszteletért jött létre. Tudj meg többet a #szabadbanszabadon mozgalomról itt!

Tájékozódás

A túra útvonalát mindenki saját maga járja végig és önállóan tájékozódik. Azonban segítségedre lesz a Mountex Túratippek alkalmazás. Ezen megtalálod mind a három nap útvonalát, ezért érdemes előre letöltened a telefonodra, mert segítségével offline követheted a GPX nyomvonalat út közben, tehát nem szükséges térerő, vagy mobil internet hozzá. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kötelező egyedül haladni, a túratársak, barátok együtt is mehetnek és segíthetik egymást. A menetet szervezőink zárják, ha bármi történne ők és a többi szervező segíteni fognak.

A célba érkezést szombat este közösen megünnepeljük a táborban.

Szállás

A túra szálláspontjai a Sástói kemping, az Ágasvári turistaház kertje, és a Parádfürdői Ifjúsági Tábor, ahol sátortáborokat alakítunk ki. A túra fontos szabálya, hogy kötelező sátorban aludni, és mindenkinek magának kell vinnie a felszerelését. A táborozás költsége benne van a regisztrációs díjban. Itt is érdemes tudni, hogy a felszerelés súlyát optimalizálhatjuk úgy, hogy a közösen felhasznált eszközöket például a sátor alkatrészeit szétoszthatjuk egymás között, a túratársak segíthetnek egymásnak.

Tisztálkodási lehetőségek

A túra során minden szálláshelyen van fürdési lehetőség, kivétel Ágasvár, ahol a turistaházhoz nem vezet vezetékes víz, így a második éjszaka nem lesz fürdési lehetőség. A wc-ket mobil wc-kel oldjuk meg, ivóvizet a turistaház biztosít, ahol az árban foglalt vacsora és reggeli mellé még büfé is működik.

      

Részletes program

1. nap (május 26. csütörtök)

07:00 - 08:00 Érkezés a rajtba a Parádfürdői Ifjúsági táborba
08:00 - 09:00 Parkolás, bejelentkezés, rajtcsomag átvétele
9:30 RAJT
Napi táv: 18 km. Szintemelkedés: 874 m, ereszkedés: 628 m.
A túra az Ilona-völgyben kezdődik a völgy végén megérkezel az ország legmagasabb természetes zuhatagához az Ilona-völgyi-vízeséshez. Innen kezdődik a hegység meghódítása, a Markazi-kapu, a Disznó-kő kilátópont és a Sas-kő érintésével megmászod a Kékest. Az ország tetejéről a Somor-patak völgyében Mátraháza érintésével, az Adrenalin parkot megkerülve érkezel meg Sástóra. Itt lesz az első napi szálláspont.
Szállás: Sástó kemping

2. nap (május 27. péntek)

Napi táv: 18,3 km. Szintemelkedés: 748 m, ereszkedés: 630 m.
A túra második napján Sástóról a Gyöngyös-patak völgyébe ereszkedsz le és Lajos-házánál átkelsz a patakon. A Szén-patak-völgyében részben az erdei vasút mellett haladva jutsz el a Szalajka-házhoz. A Csukás-patakot követed Mátraszentimréig, majd meglátogatod a Fallós-kúti szent kegyhelyet. A Csörgő-patak vadregényes völgyében mászol fel az Ágasvári turistaházhoz.
Szállás: Ágasvári turistaház kertje

3. nap (május 28. szombat)

Napi táv: 25 km. Szintemelkedés: 740 m, ereszkedés: 1135 m.
Ágasvárról Mátraszentistvánon keresztül a Piszkés-tető érintésével hódítod meg a Galya-tetőt. A csúcsról a Mogyorós-orom felé ereszkedsz le Parádsasvárra. A település után a Köszörű-völgyi-víztározó mellett közelíted meg Parádóhutát, majd a Pál-Bükki-patak völgyében érkezel vissza a Parádfürdői Ifjúsági Táborba.

A célba érkezőket egy éjszakai bulival ajándékozzuk meg az ifjúsági táborban. 
Szállás: Parádfürdő Ifjúsági Tábor

4. nap (május 29. vasárnap)

Regenerálódás és hazautazás vasárnap délelőtt.

A részvételi díj tartalmazza

• a szállásokat - kialakított táborhelyeken saját sátorral
• három vacsorát (csütörtök, péntek és szombat este)
• három reggelit (péntek, szombat és vasárnap reggel)
• rajtcsomagot

Rajtcsomag

• Egyedi Mountex #szabadbanszabadon túra póló
• Igazoló füzet
• Kendő/zászló (így tudni fogjuk, hogy ki tartozik a résztvevők közé)

A túra részvételi díja 49 000 HUF/fő
A résztvevők száma legfeljebb 200 fő lehet!


Kapcsolat:

Rajt:
Parádfürdő, 01:01
Street View | Útvonaltervező -»


Szükséges felszerelés:
3 napos sátras túrához szükséges felszerelés:
hátizsák, sátor, derékalj, hálózsák, 3 napi váltóruha, meleg réteges öltözet, szél és vízálló öltözet, sátrazáshoz szükséges kiegészítők, fejlámpa, bokát jól tartó túracipő vagy bakancs.
Mivel több nap felszerelését fogod a hátadon vinni, fontos és jó barátod lesz a túrabot!

Csekkold a részletes listát: https://www.mountex.hu/tippek/turazas


Étel, ital:
A túrán első nap estéjétől a táborhelyeken vacsorát és reggelit biztosítunk. A napközbeni étkezést neked kell megoldanod. Az útvonal során lesznek élelem beszerzési lehetőségek.
Könnyen szállítható tartalék élelem, és vízzel töltött ivókulacs legyen nálad, amit út közben újratölthetsz.
 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2023 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!