Nemzeti Park Túrák: Bükk
Bánkút
2020. november 7.

Kalandozzunk két napot együtt a Bükkben! Szép kilátások, látókövek, kristálytiszta források és számtalan barlang vár ránk, na és természetesen a jó hangulat garantált. Ha szerencsénk van, szabad szemmel fogjuk látni a Tejutat is.

Felső-Majláth - Andó-kút - Szeleta-barlang - Bükkszentlélek - Magos-kő - Jókai emlékoszlop

SZABAD HELYEK: 20 2-NAPOS TÚRA TÁV: 27 km SZINT: 900 m

Első napi útvonal

Az első napi túra során főleg a bejárható barlangoké a főszerep, de számos más nagyon látványos helyszínt is be fogunk járni. Felső-Majláth és Alsó-Hámor között a Hermann Ottó emlékpark melletti parkolóból indulunk. Elsétálunk a Csanyik-völgyi vadaspark mellett, majd a zöld jelzésen meglátogatjuk a mesebeli Andó-kutat, ahol egy kis pihenő sziget van a forrástóban. Itt tartunk egy nagyobb pihenőt, majd fensőbb régiókba vesszük az irányt és felmászunk a Kaszás-réti-nyeregbe. Innen kezdődik a barlangok sora. A Kaszásréti Eszter-forrásból kilépő búvó patak rövid felszíni folyását követve megnézzük a Lilla-barlang víznyelőjét, majd kicsit arrébb a Felső-forrás-völgyének tetején szemügyre vesszük a Felső-forrás-barlangot, amely az előbb említett Lilla-barlang mára inaktív víznyelője, és azért izgalmas, mert jól bejárható. Leereszkedünk a völgyben, feltöltjük a vízkészleteket a Flóra-forrásból, majd célba veszünk ismét 3 káprázatos barlangot. Az első a Kecske-lyuk, amely fejlámpával 150 méter hosszan bejárható. A második a Büdös-Pest, amely egy hatalmas barlangterem a hegyoldalban. A harmadik pedig az ősember leleteiről híres Szeleta-barlang lesz, amelynek a feltárását maga Hermann Ottó kezdeményezte. Innen döbbenetes panorámát látunk Lillafüred felé és ha kigyönyörködtük magunkat, akkor visszasétálunk a piroson a kiinduló pontra.

Ha derült lesz az ég, vacsora után a Bükki Csillagoségbolt park csillagásza tart nekünk távcsöves csillaglest.

Második napi útvonal

Ez a túra a kilátásoké! A Szentléleki pálos kolostor romjával kezdünk, majd a fennsík peremén elbaktatunk a Magos-kőre, ahonnan a Garadna völgyére nézhetünk le, káprázatos látvány. Itt kis kitérővel leereszkedünk a Három-kúti remete barlanghoz, amely a Bükkben létező 3 barlangszállás egyike. Innen egy kicsit visszafelé haladva a nagy gerinc másik oldalán betekintünk a Vak-völgyi beszakadáshoz és a Szamentu-barlanghoz, amely híres cseppkőterméről ismert, de sajnos ide csak vezetővel lehet lemenni. A barlang felett felmászunk Örvénykőre, azaz Pogányoltárra, amely a Bükk északi oldalára nyújt kilátást Tardona felé. Itt található a Jókai emlékoszlop is, aki annyira szerette ezt a kilátást, hogy két regényében is említést tett róla.

„A vármegyének mappája nincs. Ha volna, sem érne semmit. Ellenben van a Bükk kellős közepén egy messze kimagasló bércorom, ami még Gömörbe is ellátszik. Azt úgy hívják, hogy „Örvénykő, Pogányoltár!”
Aki annak a sziklacsúcsnak a tetejére fölmászik, az mint egy földabroszt, úgy látja maga alatt elterülni az egész Borsod vármegyét valamennyi hegyeivel, völgyeivel, folyóival és helységeivel együtt. Akkor azután egészen könnyű föladat lesz, kikeresni a helységek közül azt, amelyiknek a neve Barátfalva.”
– Jókai Mór: A barátfalvi lévita (részlet az Itt van hát Barátfalva című fejezetéből)

Örvénykőről leereszkedve a következő helyszín ismét egy látókő, vagyis a Látókő, ahonnan Mályinka – Dédestapolcsány és a Lázbérci-víztározó a látkép főszereplői. Innen a szerelmesek fája mellett elhaladva érkezünk vissza Szentlélekre.

Szállás, utazás, árak

Szállásunk a Bánkúti Turistaház és Étteremben lesz, a szobákat mindenki egyénileg foglalja magának. Ha valaki magasabb komfortfokozatra vágyik, a közelben lévő Fehér Sas panzióban is foglalhat szobát. A bánkúti turistaház szobáiról, árairól »ide kattintva« tudtok tájékozódni, a Fehér Sas panzió szobáiról »részletek itt«.

A turistaház szobái és kapacitásuk

A távolság miatt és elkerülendő a nagyon korai utazást, érdemes péntek este érkezni. Bánkútról a túrák rajthelyére autókkal fogunk eljutni.

A túra részvételi díja 4300 HUF/fő (egyesületi tagoknak 2300 HUF), mely magába foglalja a túravezetést és a Bükki Csillagpark terepi csillagles bemutatóját. Az esti meleg vacsorát, reggelit a turistaház éttermében tudjátok megrendelni.


Nemzeti park pecsétgyűjtő sorozat
10 hónapon keresztül - februártól novemberig - végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

Tájékozódás
A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk mindkét nap.


Túravezető:
Miletics Dezső
+36309609671

Rajt:
Bánkút, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Évszaknak megfelelő réteges öltözet,
túrabakancs, fejlámpa a barlangokban,
vacak idő esetére vízálló cucc

Étel, ital:
Önellátó, a túra során érinteni fogunk
iható vízű forrásokat.

Térkép

Útvonalak letöltése GPX formátumban: 1. szakasz    2. szakasz   

Szintmetszetek

Regisztráció

Ha szeretnél velünk tartani a túrán, kérjük töltsd ki az alábbi regisztrációs lapot!

Fontos! Kérjük a jelentkezési lapot minden résztvevő nevére külön kitölteni.

Jelentkezési határidő: 2020. november 5. 9:00 | Szabad helyek száma: 20

Vezetéknév:

Keresztnév:

E-mail címed:

Telefonszámod:

Számlázási cím:

Ezt a mezőt akkor töltsd ki, ha csatlakoznál vagy tudsz vinni másokat! Kérjük írd be azt is, hogy honnan jössz! Ha fuvart vállalsz, azzal elfogadod, hogy megadjuk az elérhetőségeidet a telekocsit keresőknek.

Telekocsi szerveződés:

Emberből vagy? Ha igen, kérjük add meg a képen látható számokat:

Túranaptár

2020. november


 

   PayPal - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2020 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!