Nemzeti Park Túrák: Bükk
Bánkút
2020. november 7.

Kalandozzunk két napot együtt a Bükkben! Szép kilátások, látókövek, kristálytiszta források és számtalan barlang vár ránk, na és természetesen a jó hangulat garantált. Ha szerencsénk van, szabad szemmel fogjuk látni a Tejutat is.

Felső-Majláth - Andó-kút - Szeleta-barlang - Bükkszentlélek - Magos-kő - Jókai emlékoszlop

SZABAD HELYEK: 13 2-NAPOS TÚRA TÁV: 27 km SZINT: 900 m

Első napi útvonal

Az első napi túra során főleg a bejárható barlangoké a főszerep, de számos más nagyon látványos helyszínt is be fogunk járni. Felső-Majláth és Alsó-Hámor között a Hermann Ottó emlékpark melletti parkolóból indulunk. Elsétálunk a Csanyik-völgyi vadaspark mellett, majd a zöld jelzésen meglátogatjuk a mesebeli Andó-kutat, ahol egy kis pihenő sziget van a forrástóban. Itt tartunk egy nagyobb pihenőt, majd fensőbb régiókba vesszük az irányt és felmászunk a Kaszás-réti-nyeregbe. Innen kezdődik a barlangok sora. A Kaszásréti Eszter-forrásból kilépő búvó patak rövid felszíni folyását követve megnézzük a Lilla-barlang víznyelőjét, majd kicsit arrébb a Felső-forrás-völgyének tetején szemügyre vesszük a Felső-forrás-barlangot, amely az előbb említett Lilla-barlang mára inaktív víznyelője, és azért izgalmas, mert jól bejárható. Leereszkedünk a völgyben, feltöltjük a vízkészleteket a Flóra-forrásból, majd célba veszünk ismét 3 káprázatos barlangot. Az első a Kecske-lyuk, amely fejlámpával 150 méter hosszan bejárható. A második a Büdös-Pest, amely egy hatalmas barlangterem a hegyoldalban. A harmadik pedig az ősember leleteiről híres Szeleta-barlang lesz, amelynek a feltárását maga Hermann Ottó kezdeményezte. Innen döbbenetes panorámát látunk Lillafüred felé és ha kigyönyörködtük magunkat, akkor visszasétálunk a piroson a kiinduló pontra.

Ha derült lesz az ég, vacsora után a Bükki Csillagoségbolt park csillagásza tart nekünk távcsöves csillaglest.

Második napi útvonal

Ez a túra a kilátásoké! A Szentléleki pálos kolostor romjával kezdünk, majd a fennsík peremén elbaktatunk a Magos-kőre, ahonnan a Garadna völgyére nézhetünk le, káprázatos látvány. Itt kis kitérővel leereszkedünk a Három-kúti remete barlanghoz, amely a Bükkben létező 3 barlangszállás egyike. Innen egy kicsit visszafelé haladva a nagy gerinc másik oldalán betekintünk a Vak-völgyi beszakadáshoz és a Szamentu-barlanghoz, amely híres cseppkőterméről ismert, de sajnos ide csak vezetővel lehet lemenni. A barlang felett felmászunk Örvénykőre, azaz Pogányoltárra, amely a Bükk északi oldalára nyújt kilátást Tardona felé. Itt található a Jókai emlékoszlop is, aki annyira szerette ezt a kilátást, hogy két regényében is említést tett róla.

„A vármegyének mappája nincs. Ha volna, sem érne semmit. Ellenben van a Bükk kellős közepén egy messze kimagasló bércorom, ami még Gömörbe is ellátszik. Azt úgy hívják, hogy „Örvénykő, Pogányoltár!”
Aki annak a sziklacsúcsnak a tetejére fölmászik, az mint egy földabroszt, úgy látja maga alatt elterülni az egész Borsod vármegyét valamennyi hegyeivel, völgyeivel, folyóival és helységeivel együtt. Akkor azután egészen könnyű föladat lesz, kikeresni a helységek közül azt, amelyiknek a neve Barátfalva.”
– Jókai Mór: A barátfalvi lévita (részlet az Itt van hát Barátfalva című fejezetéből)

Örvénykőről leereszkedve a következő helyszín ismét egy látókő, vagyis a Látókő, ahonnan Mályinka – Dédestapolcsány és a Lázbérci-víztározó a látkép főszereplői. Innen a szerelmesek fája mellett elhaladva érkezünk vissza Szentlélekre.

Szállás, utazás, étkezés, árak

Szállásunk a Bánkúti Turistaház és Étteremben lesz, a szobákat mindenki egyénileg foglalja magának. Ha valaki magasabb komfortfokozatra vágyik, a közelben lévő Fehér Sas panzióban is foglalhat szobát. A bánkúti turistaház szobáiról, árairól »ide kattintva« tudtok tájékozódni, a Fehér Sas panzió szobáiról »részletek itt«.

A turistaház - nyilván adatvédelmi okokból - nem adhat tájékoztatást arról, hogy melyik szobában ki foglalt és hány helyet, ezért összeállítottunk egy táblázatot, ahová be tudjátok írni, melyik szobába és hány ágyat foglaltatok. Ezáltal össze tudjátok szervezni a közös foglalásokat.
A táblázat megtekintéséhez, szerkesztéséhez kattints ide!

A turistaház szobái és kapacitásuk:

A távolság miatt és elkerülendő a nagyon korai utazást, érdemes péntek este érkezni. Bánkútról a túrák rajthelyére autókkal fogunk eljutni. A szállásra péntek este 20:00-ig lehet becsekkolni, a később érkezőknek én fogom kiosztani a szobakulcsokat.

ÉTKEZÉS

Ahhoz, hogy időben és kényelmesen tudjuk leszervezni a napi étkezéseket, kérjük, jelezd telefonon vagy e-mailben legkésőbb 2020. november 3. keddig, hogy szeretnél-e a turistaház éttermében reggelizni és/vagy vacsorázni. Reggeli 8:00-kor van, előtte 15 perccel már lehet érkezni az étterembe meleg italt, teát, kávét rendelni, a szombat esti vacsorát legkésőbb 18:30-ig szervírozzák. Kérjük, megjegyzésben jelezd vegán igényeidet, valamint ha van valamilyen ételallergiád!

Választható reggeli: (szombat/vasárnap)
- 1 pár főtt virsli: 690,-
- 1 pár sült virsli: 750,-
- Szalonnás rántotta 3 tojásból, zöldségekkel: 1.070,-
- Rántotta 3 tojásból, zöldségekkel: 880,-

Vacsora:
- Bableves füstölt csülökkel, házi kenyérrel nagy adag/kis adag: 1.790,- / 1.390,-
- Juhtúrós sztrapacska: 1.790,- (vegáknak is tudjuk készíteni)
- Juhtúrós sztrapacska vörösboros marhapörkölttel: 2.990,-
- Káposztás sztrapacska: 1.690,- (vegáknak is tudjuk készíteni)
- Rántott sajt, rizs köret, tartármártás: 2.290,-
- Házi almás pite: 890,-
- Házi túrós-barackos pite: 890,-

A túra részvételi díja 4300 HUF/fő (egyesületi tagoknak 2300 HUF), mely magába foglalja a túravezetést és a Bükki Csillagpark terepi csillagles bemutatóját.
Az esti meleg vacsorát, reggelit a turistaház éttermében tudjátok megrendelni.


Nemzeti park pecsétgyűjtő sorozat
10 hónapon keresztül - februártól novemberig - végigjárjuk Magyarország 10 nemzeti parkját, időjáráshoz és a körülményekhez igazítva minél természetközelibb hátizsákos-túrázós módon. Igazolófüzetben gyűjtheted pecsétjeinket, és ha mindegyiket teljesítetted, akkor díjazásra is számíthatsz.

Tájékozódás
A túrát túravezetővel járhatod végig, nincs szükség tájékozódási képességekre. Előre megtervezett útvonalon haladunk mindkét nap.


Túravezető:
Miletics Dezső
+36309609671

Rajt:
Bánkút, 09:00
Street View | Útvonaltervező -»

Szükséges felszerelés:
Évszaknak megfelelő réteges öltözet,
túrabakancs, fejlámpa a barlangokban,
vacak idő esetére vízálló cucc

Étel, ital:
Önellátó, a túra során érinteni fogunk
iható vízű forrásokat.

Térkép

Útvonalak letöltése GPX formátumban: 1. szakasz    2. szakasz   

SzintmetszetekTúranaptár

2020. november


 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2021 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!