Ilyen volt: Kétnapos vándortúra a Kékesre és a Galya-tetőre
Egyik túratársunk véleménye: minden szempontból jól sikerült túra volt, a napi távok hossza és szintje, a látnivalók, az emberek, a szállások, az étkezési lehetőségek, na és az időjárás mind rendben voltak. Nekünk is bejött, úgyhogy folytatjuk ősszel.
2019. április 16. 19:36 | CÍMKÉK: #Galya-tető #Kékes-tető #Sástó #bivak #Mátra #vándortúra

28-an vágtunk neki kisebb-nagyobb hátizsákokkal a Mátra legmagasabb csúcsainak.

Első szusszanót a Benevárnál tartottuk. Rövid történelmi összefoglaló a wikiről: Árpád egyik vezérének, Edömérnek az unokája – Bene vitéz – lehetett az első birtokosa ennek a pogányvárnak, sajnos 1497-ben már elhagyott várhelyként írnak róla.

Folyamatos lassú emelkedés várt ránk a Kékes-tetőig. Egy rövidebb pihenőt még közbe iktattunk a Remete-barlangnál, ahol már senki sem fázott. Örömmel láttuk, hogy milyen sokan viselik a Vándortúrán a befutóban kapott jutalom pólót.

A Kékes-tetőn az elmaradhatatlan csoportkép készítés után egy röpke órára visszazökkentünk a kulturális komfortba, a turistaház bőséges kínálatú konyháját muszáj volt tesztelni még akkor is, ha tovább kellett cipelni a kész szendvicseinket.

Kékestől a Galya-tetőig még hátra volt az út fele. Az országos kék jelzés szép helyeken vezet keresztül, a gerincek vonulatairól mindenfele tágas panoráma nyílik.

Hihetetlen, de onnan jöttünk le, és már megint mászni kell!

A Galya Turistacentrum ismét a kultúrát hozta vissza, magas színvonalú ízléses berendezésével és kék sörével. A bivak szállás is igen igényes, hiszen zuhanyozni a turistaszálláson lehet. Egész estét az étteremben töltöttük, csak aludni mentünk fel a toronyba. Az égbolt hihetetlenül élénk kékes csillagfényes volt. Mivel a környék legmagasabb pontján álltunk, 180 foknál nagyobb ívet lehetett belátni az égboltból és így láthatóvá váltak olyan csillagképek is, amik városból soha.
Reggel a bivakon ébredni már jóval nomádabb érzés volt, ahogy besütött a nap az ajtón és ahogy gázfőzőn kotyogóban készült a reggeli kávé.

Akik nem a bivak szállást választották, többféle helyi vendéglátást próbáltak ki, és mindenki elégedett volt a választásával, úgyhogy jó szívvel tudjuk ajánlani Galyatetőt minden szállás megoldásban.

A második nap már kisebb emelkedőket leszámítva csak lefele mentünk, végig erdőkben. A nagy pihenőt Sástónál terveztük, de ahogy közeledtünk felé, az utolsó igazán alig járt erdei szakaszon megszólított minket a patak és a napsütötte partmenti nagy kövek, úgyhogy csaptunk egy spontán beach partyt.


Galériához klikk a képre!

Innen már nem sok volt hátra Sástóig, a jól megérdemelt pihenőig, ahol néhányan bevállaltuk a kilátó 40 méteres fellépcsőzését, aztán már csak plusz egy óra alatt értünk vissza az autókig.

Ez volt az első mátrai egyesületi túránk, de ígérjük, hogy folytatni fogjuk a sorozatot. Sőt külön pecséteken is gondolkodunk. És nagyon örültünk, hogy ilyen sokan vágtak bele a márciusi hátizsákos vándortúránkba. Remélem megfertőzünk még néhány újonnan csatlakozó társunkat is.

Asztalos Edit

Kommentek

TúrakeresőHírlevél

Ha szeretnél minél hamarabb értesülni
túráinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!
KÖVETKEZIK
Fjällräven Vándortúra
2019. 07. 29.   110 km
Magas-Tátra - best of 4 napban
2019. 08. 17.   73 km
Gerecse III.: Sárkány a szikla, Szelim a barlang és Turul a madár
2019. 08. 31.   13 km

 

PayPal - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2019 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
http://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!