Expedíció a Vöröskőre
Sima túrának indult, de azért jól illeszkedett a programcímhez, végül mégiscsak expedíció lett belőle! 18-an hódítottuk meg a Vöröskő csúcsát a sártengeren át a Szentendrei Szabadság-forrástól, szerencsére mindezt tündöklő napsütésben.
2020. február 23. 21:11 | CÍMKÉK: #pilis #vöröskő #paprét #tavasz #sártenger

Úgy tűnik, hogy sokan megneszelhették, hogy a terep sáros lesz, így sokan le is mondták ezt a túrát. A megmaradtak, viszont dacolva az elemekkel hősiessen leküzdötték a dagonyát, amely igazából nem fölfelé nehezítette meg a túrát, hanem már a második felében Pap-rét után. Fussunk neki az elejéről.

A Szabadság forrás parkolójából felkapaszkodtunk az Asztal-kő 420 méter magas tömbjére, ezzel le is tudva a túra leghosszabb emelkedőjét. Már itt is nagyon menő volt a kilátás, éppen a Hármashatár-hegyi adótornyot láttuk a távolban.

Innen kissé ereszkedve folytattuk a sétát, és most a Nyerges-hegy északi oldalán csodálhattuk a panorámát a Pilisszentlászló előtt magasodó Péter-heggyel és Mátyás-heggyel a főszerepben.

Innen teljesen leereszkedtünk a Nagy-Berseg-hegy és a Nyerges-hegy nyergébe (hoppá, miről is kaphatta a nevét...), hogy aztán egy lankásabb emelkedőt abszolválva felérkezzünk a Vöröskőre.


Galériához klikk a képre!

Odafent komoly forgalom volt, a jóidő sok kirándulót kicsalt a hegyre, sőt komoly létszámú gyermek csapatok is fellelhetőek voltak. Az hogy a csoportképen csak mi vagyunk, az annak köszönhető, hogy a kép készítésekor mindenki illedelmesen félreáltt, vagy az emlékmű mögé bújt.

Hosszabb pihenő után az esővédő ház mellett kezdtünk ereszkedni a völgy felé a sárga jelzést követve. Rövid lefelé után ismét felfelé jött, valamint a Kis-Bükk-tető, amely az utolsó magaslatot jelentette a túrán. Innen már végig lefelé erszekedtünk a Vértes-mező és a Zánkói-rét érintésével a Pap-rétre. Itt ismét tartottunk egy rövid pihenőt, közben figyeltük, hogy kerékpárosok is szép számmal rajzottakk ki a bicikli utakra.

Aztán, ami ez után történt, az volt a feketeleves. Vagyis az igazi dagonyás szakasz. A Szent Lászlói nyeregig még elvergődtünk, de ahogy a zöld jelzésen elindultunk visszafelé Szentendrére, ott elszabadult a pokol. A délnyugati fekvésű Kövecses-hegyi völgyben csak az maradt meg, aki úszni tudott. Ettől függetlenül remek túrát tudhatunk ismét magunk mögött. Bármelyikünk megismételné! ......vagy mégsem?

Tarts velünk a soron következő tavaszi túráinkon is és szerezzünk újabb közös élményeket! Ne feledd átböngészni a túranaptárt!

Nyáry Tamás

Túrakereső



Hírlevél

Ha szeretnél minél hamarabb értesülni
túráinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!




KÖVETKEZIK
Mecsek
2024. 05. 11.   1 km
Kis-Fátra
2024. 06. 06.   1 km
Hohe wand és Myrafälle
2024. 07. 13.   1 km

 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2024 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!