Ilyen volt: Medvehagymázás a Gerecsében
A hóvirág keltétől már távol, de áprilistól még innen, fényes napra virradt Héreg, egy gyöngyszem falu a Gerecse szívében. Onnan indult kis csapatunk egy félnapos, könnyed túrára, hogy a falu felett, rügyező fák alatt baktatva ne csak úton, hanem útfélen legyünk, miközben illatos-ízletes medvehagyma levelekkel töltsük meg tarsolyainkat. Beszámoló.
2022. március 29. 22:21 | CÍMKÉK: #medvehagyma #gerecse #héreg #egynapostúra


[+]

Egészen kis csapatban, mindössze heten vágtunk neki a Gerecse lankáinak. Az időjárás meglehetősen kegyes volt hozzánk, induláskor még egy kicsit hűvös szellő fogadott minket, ám ahogy magasodott a napsütés, úgy kerültek lejjebb a szigetelő rétegek. Mire elértük a Király-kutat övező rétet, már tavaszi túraruhát öltöttünk. E széles mezőn kicsit megálltunk szusszanni, gyönyörködni a tájban, valamint a réten szerte nyíló salátaboglárkákban - mindeközben a lelkes geocacher túratársak megkeresték a helyi ládát is. Hamar tovább álltunk, hogy tegyünk egy kitérőt a Serédi-kastélyhoz. Az oda vezető utunk mellett odvas keltikék villantották lila szirmaikat az avar fölött.
Hiába no, tavaszidő volt, a virágnak nem lehet megtiltani, hogy nyíljék.


[+]

Serédi-kastély

Az erdőőri lak mellé a nyaralót 1935-ben építtette Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek. Az 1950-es államosítás után fővárosi gyermeküdülőként működött, 1968-ban bővítették, felújították, de nem volt megfelelően kihasználva. 1999-ben kapta vissza újra az egyház. A működtetést (üdültetés, környezetvédelmi táboroztatás) az esztergomi ferences gimnázium és kollégium végzi.

A Serédi-kastélytól célba vettük Pusztamarótot, a Gerecsei Tájvédelmi Körzeten át szinte csak lefelé tapodtuk az utat. Ahogy haladtunk egyre lejjebb a sziklás-vadregényes ösvényen, úgy egyre több és több medvehagymás folt vett körbe minket. Mire leértünk a védett terület határára, szinte harapni lehetett a levegőből a medvehagymák aromáját - alig vártuk a lehetőséget a szedésre, ugyanis a tájvédelmi körzeten belül tilos bármilyen gyűjtögetés. A körzet határát jelző tábla után letértünk az útról, előkerültek a kis zsákok, szatyrok, tárolós dobozkák; bokrok és árnyas foltok alatt csipegettük szorgosan az avar felett zöldellő finom leveleket.


[+]

A gyűjtögetést követően alig fertály óra kellett, hogy megérkezzünk Pusztamarótra, a történelmi emlékhely tövébe. Majdnem delelőre magasodott a Nap, így itt költöttük el elemózsiánk legjavát. Naná, hogy a frissen szedett medvehagyma levelekkel felturbózva - ki mellé, ki szendvicsbe rejtve rágcsálta az üde zöldfűszert.
A hamizás után természetesen a kötelező csapatfotót is megejtettük az emlékhely tövében.


[+]

 - Tele has: kipipálva
 - Csapatfotó: kipipálva

Már csak vissza kellett térnünk kiinduló pontunkhoz, ami a telt pocakok miatt kissé lassan indult, no meg visszafelé pótolni kellett az elfogyasztott medvehagyma leveleket. Kora délután rendben, egyben, vidáman, nem mellesleg pedig aromás levelekkel a tarsolyunkban tértünk haza.

Egyszerű medvehagyma-krémleves recept

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 db burgonya (nagyobb)
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 l alaplé
  • 250 ml habtejszín
  • 1 ek vaj

A medvehagymát felvágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A krumplit meghámozzuk és felvágjuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, kicsit átkeverjük, majd hozzáadjuk a medvehagymát. 2 perc keverés után mehet hozzá a krumpli. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 20 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a habtejszínt, és elkeverjük. Érdemes a végén apróra vágott medvehagymát hozzáadni, hogy a főzés során elpárolgott aromákat a friss levelek pótolják.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Túrakereső



Hírlevél

Ha szeretnél minél hamarabb értesülni
túráinkról, iratkozz fel hírlevelünkre!




KÖVETKEZIK
Mecsek
2024. 05. 11.   1 km
Kis-Fátra
2024. 06. 06.   1 km
Hohe wand és Myrafälle
2024. 07. 13.   1 km

 

   myPOS - elfogadott kártyák

Kövess minket közösségi oldalainkon is:
Facebook   |   Instagram

© 2024 Equinox Trekking Club Egyesület
2091 Etyek, Sánc utca 7.
https://trekk.hu | equinox.tce [kukac] gmail | +36 30 647 9661

Igazán öröm, hogy érdeklődsz
a programjaink iránt.
Iratkozz fel hírlevelünkre és az
elsők között értesülhetsz róluk!